Tentoonstelling en lezing Belmonteflat

Deze pagina is speciaal voor bewoners van de Belmonteflat in Wageningen.

In september is er in de Belmonteflat in Wageningen een kleine tentoonstelling van mij te zien, in de vitrinekast bij de hoofdingang. De tentoonstelling is onderdeel van de lezing die ik geef op dinsdag 14 september 2021 om 19:30 uur. Ik hoop je dan te zien!

Programma lezing

De lezing bestaat uit acht delen met enigszins cryptische titels. Ga ervan uit dat in elk geval de foto’s uit de tentoonstelling uitgebreid aan bod komen, samen met een flinke serie andere foto’s in dezelfde stijl. Bij elke foto hoort een verhaal en dat zal ik uiteraard erbij vertellen.


Over de tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn verschillende foto’s te zien die ook in de lezing aan bod zullen komen. Veruit de meeste foto’s zijn in de omgeving Wageningen of op de Veluwe gemaakt. Op deze pagina lees je meer over de foto’s en word je doorverwezen naar de bijbehorende blogs met aanvullende verhalen en natuurlijk nog veel meer prachtfoto’s.


Het vliegend hert

De Veluwse zomeravonden worden gedomineerd door een grote kever. Met heuse gevechten bepalen de mannetjes wie met het vrouwtje mag paren.

Kevergevechten

Na ongeveer honderd verhalen over natuur in binnen- en buitenland en anderhalve kilometer lopen kwamen we op dé plek, een bloedende eik waar de wond voor de verandering niet vijf meter maar dertig centimeter boven de grond zat. Een eerste blik deed me eerst stilvallen en daarna opgewonden reageren. Het wemelde van de grote kevers. Alleen op de wond zaten al zeker vijf vliegende herten en overal in en om de boom waren er nog veel meer. Behalve vliegende herten waren er ook hoornaars, atalanta’s en diverse andere kevers die het sap uit de wond konden waarderen, waaronder de grote ribbelboktor, een vrij zeldzame soort van de Veluwe.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De nachtegaal

Een uniek kijkje in de wereld van de nachtegaal

De grootste verrassing moest nog komen. Toen ik stil in de bosrand zat kwam er een vrouwtje vlak voor mijn neus op de grond naar beestjes zoeken. In de struiken om mij heen zat een heel aantal soortgenoten. Minimaal vier vrouwtjes zochten om mij heen naar hapjes. Eentje vloog steeds naar dezelfde plek met een snavel vol rupsjes. Ongetwijfeld om de jongen in het goed verborgen nest te voeren. Verderop hoorde ik vader zingen. En weer een paar honderd meter verder zat nog een mannetje te zingen.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De dwergmuis

Met deze foto werd ik in 2016 genomineerd voor de WNF Frans Lanting Award. Een prijs won ik er niet mee, maar het is nog altijd een foto waar ik trots op ben!

Genomineerd voor de WNF-Frans Lanting Photoaward!

Ik heb de foto gemaakt bij Sarah in Ravenswoud, in juli dit jaar. Tijdens het avondeten sprongen Sarah en haar vader ineens op, omdat er een beest door de zwemvijver zwom. Ik zag nog niks, maar Sarah rende erheen en vertelde ons dat het een muis was. Het bleek een dwergmuis te zijn; die had ik ook nog nooit gezien, dus een fotosessie volgde!

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De ringslang

Rond de Wageningse Berg heb je grote kans een keer een ringslang tegen te komen. Met name in het voorjaar, voor slangen de paartijd. Maak je geen zorgen, hij is volkomen ongevaarlijk!

Het heitje van de Wageningse Berg

We begonnen bij het Arboretum Belmonte. Via de bovenrand en later onderrand van de Wageningse Berg liepen we naar het miniheitje op de Wageningse Berg. Daarvoor hadden we al een paar ringslangen gezien. Op het heitje waren een stuk of wat zandhagedissen, ringslangen en een hazelworm.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De esculaapslang

De dichtstbijzijnde plek waar je deze exotische slang kunt zien is Midden-Duitsland. De Romeinen brachten hem daar omdat zij geloofden dat deze slang heilig is en stond symbool voor gezondheid.

Heilige slang in Schlangenbad

De vierde locatie was een lokale monitoringsroute. Ook hier vonden we twee esculaapslangen aan. Een jong dier met een mooi vlekkenpatroon en het grootste volwassen dier tot nu toe die ons ook wel even wilde laten zien wat de klimkunsten van deze bijzondere slangen zijn. Na een tijdje op een lage tak gechilled te hebben zocht hij het hogerop en klom verrassend snel tot een hoogte van een meter of zes te boom in, waarna hij via de takken naar een struik verderop verdween.

Klik hier om verder te lezen en de uitgebreide fotoserie te bekijken.


Het wild zwijn

Als je ’s ochtends vroeg de Veluwe op gaat heb je kans om dit dier tegen te komen. Oog in oog; een fantastische ontmoeting!

Bijvangst op de Veluwe

Op ongeveer twintig meter voor ons schoten vier volwassen dieren plotseling uit de hei omhoog en renden naar achteren, waarna we een stuk of tien biggetjes door de hei zagen rennen. Die konden de ouders niet bijhouden waarop de volwassen zwijnen na twintig meter bleven staan. Om de jongen te beschermen kwamen ze daarna in stevig wandeltempo terug lopen…

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De gekraagde aardster

De aardster is een bijzondere paddenstoel die zijn sporen verspreid met een soort stuifpoeder. Valt er een regendruppel of een beukennootje op, dan stuift het poeder eruit.

Het najaar heeft veel gezichten

Een spectaculair gezicht voor de foto. Voor de paddenstoelen zelf kan het geen kwaad om ze voor de foto te laten ‘poefen’. Weliswaar wordt de paddenstoel in kwestie er niet fraaier op, de sporen verspreiden zich wel vanuit de wolk naar andere plekken. Hier kunnen dan weer nieuwe paddenstoelen uit de grond omhoog komen.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De putter

Dit vrolijke vogeltje laat zich volop zien in en rond Wageningen. Als je kaardenbol in de tuin hebt staan maak je zeker kans. Hij is er dol op!

Evolutie van de putterfoto’s

De foto’s maken een ontwikkeling door. Ieder jaar komen de putters weer langs in de voortuin, wat ook kansen biedt voor foto’s. Eind 2014 zijn de foto’s, nog steeds met een simpel cameraatje, al een stuk beter. Ondanks mijn enthousiasme en trots ben ik later toch gaan inzien dat mijn kleine Canon het niet kon winnen van de Sony spiegelreflexcamera van mijn vader. Een tijdperk kwam dat ik deze op alle mogelijke momenten leende om nóg mooiere foto’s te maken. Met resultaat.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De sleedoornpage

De sleedoornpage is de trots van de buurt. Dit zeldzame vlindertje zit vooral buíten natuurgebieden. Als je geluk hebt vind je hem op de guldenroede in de hofjes.

Op heterdaad betrapt

Met een bord pasta in mijn hand ontdekte ik twee eileggende sleedoornpages bij de sleedoorns achter mijn huis in Wageningen. Na eerst al kijkend genoten en met mijn telefoon wat kiekjes gemaakt te hebben, besloot ik toch maar mijn camera te halen. Een goeie beslissing. In eerste instantie leken beide dames gevlogen te zijn, En dat was ook zo. Maar even later vond ik er toch weer eentje…

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De zuidelijke glazenmaker

Klimaatverandering heeft ook zo zijn voordelen. Bijvoorbeeld dat je deze prachtige libel kunt bewonderen. De zuidelijke glazenmaker profiteert van het warmere klimaat en opgedroogde plassen.

Zuidelijk blauw in de Gelderse Vallei

Niet te missen, slechts bij twee plasjes in het gebied waar ik was vlogen ze níet. In eerste instantie was ik te vroeg: ondanks de warmte vlogen er voor half tien nog amper libellen en vlinders. Daarna barstte het los. Doordat ze op dit moment op zoveel plekken opduiken had het me eigenlijk pas echt verbaasd als ik ze níet gevonden had, maar een enkeling had ik al leuk gevonden. De aantallen waren echt spectaculair.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


De sikkelsprinkhaan

Deze slanke sabelsprinkhaan is een echte liefhebber van warmte. Op steeds meer plekken kun je het beestje bewonderen.

September sprinkhaanmaand

Als er een maand goed is om sprinkhanen te kijken is het wel september. Zeker met het huidige nazomerweer. Bijna alle soorten zijn in deze tijd van het jaar als volwassen dier te zien. Dat is wel zo handig als je wilt weten welke soort je ziet, want nimfen zijn heel moeilijk op naam te brengen. Ook volwassen dieren kan je nog aardig op puzzelen merkte ik gisteren tijdens een dagje sprinkhanen kijken met mijn vader in het Rijk van Nijmegen. Met name de veldsprinkhanen zijn heel moeilijk op naam te brengen.

Klik hier om verder te lezen en de fotoserie te bekijken.


Skelet van een ringslang

Dit skelet van een ringslang vond ik een paar jaar geleden onderlangs de Wageningse Berg. In de jaren daarna heb ik nooit zoiets weer gevonden. Een bijzondere vondst dus!


Eieren van een ringslang

Ringslangen leggen hun eieren in broedhopen. Dat kunnen ook composthopen in tuinen zijn. In de winter kun je deze lege eierschalen vinden.


Over Jan-Freerk Kloen

Sinds 2014 houd ik met veel plezier JFK Natuurblog, toen nog Janboel van Fladderaars en Kruipers, bij. Ik was toen 11 jaar. Inmiddels ben ik 18 jaar en zeven jaar ervaring verder in zowel fotograferen als schrijven. Al doende leert men! Uit mezelf kijk ik vooral naar reptielen, amfibieën en insecten als vlinders en libellen en ’s winters vogels, maar ik sta open voor al het andere moois buiten. Ik houd niet van stilzitten. Je zal mij dan ook niet snel als een geduldige fotograaf in een schuiltentje aantreffen, maar eerder ongeduldig achter die ene libel aan rennend. Het liefst ben ik onderweg, of dat nou lopend, fietsend of op een andere manier is.

Mijn eerste blik is op de omgeving van Wageningen gericht, waar ik woon, maar ik breng mezelf ook graag naar een andere omgeving in binnen- en buitenland. Ik verkoop mijn foto’s graag via mijn webshop aan mensen die mijn werk waarderen.

Voor ieder die meer over natuur en fotografie wil leren organiseer ik op aanvraag kleinschalige excursies en workshops. Via het uitklapbare menu rechts bovenin vind je meer informatie over de webshop en workshops.

Ik hoop dat je met veel plezier de verhalen leest, de foto’s bekijkt en een reactie achterlaat! Je kunt je via e-mail of wordpress op mijn blog abonneren via het uitklapbare menu rechts bovenin of de pop-up rechts onderin.