Reptielenmonitoring haast zonder reptielen, mét bijvangst

Vandaag ging ik voor het eerst dit jaar reptielen monitoren. De afgelopen weken heb ik de eerste paar ringslangen onderlangs de Wageningse Berg alweer gezien, maar een officiële telling is er nog niet geweest. Vandaag pakten we twee gebieden midden op de Veluwe.

In het eerste gebied overheersten de boomleeuweriken het hele gebied. Overal zag en hoorde je ze zingen. Reptielen vonden we niet. Het weer was minder zonnig en warm en wel winderiger dan we hadden verwacht. Als klapper kwam er wel een volwassen zeearend overvliegen, achtervolgd door een raaf.

Zeearend
Vertrek richting het oosten onder begeleiding van een raaf
Boomleeuwerik

In het tweede gebied vonden we al snel de eerste en laatste zandhagedis. Verder had ik het over dat ik graag nog een keer zwijnen met jongen en een wolf wilde zien. Vandaag was een dag dat wensen uitkwamen. Nou ja, voor een groot deel dan.

Op ongeveer twintig meter voor ons schoten vier volwassen dieren plotseling uit de hei omhoog en renden naar achteren, waarna we een stuk of tien biggetjes door de hei zagen rennen. Die konden de ouders niet bijhouden waarop de volwassen zwijnen na twintig meter bleven staan. Om de jongen te beschermen kwamen ze daarna in stevig wandeltempo terug lopen en deden mijn mede-monitoorder en ik toch maar even een paar stappen naar achteren, terug richting het pad. Bizar dat je die dieren totaal niet ziet in de hei terwijl ze echt groot zijn.

Twee wilde zwijnen komen nauwelijks boven de hoge hei uit, zelfs als ze op vier poten staan. Verstoring tijdens ons werk was in dit geval niet te voorkomen.
Als je niet weet dat ze er zijn moet je goed kijken om deze volwassen zwijnen niet te missen
Op zoek naar de biggetjes…

We worden constant in de gaten gehouden door de grote zwarte oren en priemende oogjes

Even verderop zag ik dat een klein meisje dat met haar ouders aan het wandelen naar iets wees direct naast het pad. Het was niet ver weg en ik werd nieuwsgierig. Dat meisje moest eens weten wat ze aanwees! Het schoot gelijk door me heen dat dit heel goed wolvenpoep zou kunnen zijn. De drollen waren verdroogd en zaten propvol met grijze haren. Daarnaast overheersten de botresten, nagels en zelfs tanden. Wat die beesten allemaal naar binnen werken zeg! Ik heb het gelijk gemeld bij het wolvenmeldpunt Wolven in Nederland en de drollen verzameld. Al snel kreeg ik de bevestiging dat het inderdaad om uitwerpselen van een wolf gaat! En dat hier in ons eigen Nederland! Ik hoef de drollen niet op te sturen. Omdat ze al oud zijn en er al voldoende informatie over wolven in dit gebied bekend is hoeven deze niet verder onderzocht te worden.

De twee wolvendrollen, keurig op een bultje naast het pad

De tanden van een klein roofdier en botresten zijn duidelijk te zien
In deze drol is een nagel te zien

4 Reacties op “Reptielenmonitoring haast zonder reptielen, mét bijvangst”

  1. Foutje, goed gezien! Een soort automatisme denk ik. Het is natuurlijk een wolvendrol door de enorme hoeveelheid haren, botresten, nagels en zelfs tanden van het prooidier. Het formaat is ook veel te groot voor een vos, door de doorsnede van ongeveer 2 cm en de lengte van de twee drollen samen: ongeveer 17 cm.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: