Groene draakjes op de hei

We hebben dit jaar langer moeten wachten op het voorjaar dan we de laatste paar jaar gewend waren, maar op Koningsdag kreeg ik dan toch eindelijk echt het gevoel dat het lente was. Dat was voor mij ook voor het eerst dat ik met geschikt weer een reptielentelroute op de Veluwe kon lopen dit jaar. Steeds had ik een dag vrijgehouden waarop het dan te koud of te regenachtig was.

Maar op Koningsdag lukte het dus wel. Samen met Hendrike waren we iets te laat ter plaatse volgens de voorschriften, maar dat pakte in dit geval heel goed uit. De zandhagedissen waren volop aan het opwarmen en op de doorgaans toch wat magere route hadden we binnen een mum van tijd al een stuk of wat zandhagedissen op het formulier staan. Daarbij was het heerlijk zonnig lenteweer en overal om ons heen gingen de boompiepers, boomleeuweriken en gekraagde roodstaarten los. Het was ongetwijfeld ook een prima dag voor roofvogeltrek, maar roofvogels zagen we nauwelijks.

Met de reptielen ging het dus wel goed. De mannetjes zandhagedis waren prachtig in voortplantingskleed: knalgroen. En toch redelijk onopvallend, omdat ze vaak op het mos liggen te zonnen en ze van boven een prima schutkleur hebben. Eentje lag echter dichtbij het pad opvallend op een dorre graspol. Twee wandelaars konden hem ook mooi bekijken.

De telling leverde ook al snel een hazelworm op. In een stuk met veel dood hout zag ik een klein slangetje onder een houtje wegschieten. Met de camera in de aanslag stond ik er bovenop toen Hendrike het houtje omdraaide en een prachtige jonge gladde slang lag opgerold onder het houtje. Een jong van vorig jaar. Ik ben altijd blij ze te zien: de gladde slang vind ik zelf de meest intrigerende slang door het onopvallende en moeilijk te peilen gedrag. Bovendien is een jong van vorig jaar vinden en teken dat ze zich én voortgeplant hebben én dat tenminste één jong ook de winter overleefd heeft. Goed nieuws dus, zeker in een gebied met een zeer lage dichtheid aan slangen!

De score bouwde intussen gestaag uit, tot een eindscore van 22 zandhagedissen. Een absolute topscore voor het gebied waar we waren.

In de middag vermaakten we ons samen met een lokale gebiedskenner en reptielenteller in een ander gebied op de Veluwe. Een absoluut topgebied als ik zijn waarnemingen moest geloven en dat had me best nieuwsgierig gemaakt. En het viel niet tegen. Het was al wat warm voor opwarmende reptielen waardoor het moeilijk zou worden een topscore te halen, maar met de zandhagedissen liep het echt storm. Sommige groene draakjes schoten snel weg, andere lieten zich prachtig zien. Bij een houtrail waren meerdere zandhagedissen actief.

Tussendoor kwamen we ook een paar adders tegen die door het lenteweer hartstikke actief waren en lekker op pad gingen. De eerste zagen we al voor we goed en wel begonnen te zoeken en deze liet zich ook prachtig zien.

De eindscore van het gebied kwam op ongeveer 40 zandhagedissen, een hazelworm en vier adders. Met ook al onze succesvolle telronde in mijn eigen gebied erbij een absolute topdag!

2 Reacties op “Groene draakjes op de hei”

  1. Van een méér dan geslaagde uitstap gesproken, niet alleen vanwege de rijkdom aan dieren die jullie mochten registreren maar ook voor de prachtige foto’s die je er van kon maken. Misschien moet ik ook maar eens richting Kalmthoutse Heide om te kijken of ik eindelijk ook eens een slang kan vinden….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: