Vlinderinvasie

Het is je ongetwijfeld al opgevallen dat er deze zomer, na een teleurstellend voorjaar, heel veel vlinders te zien zijn. Met name binnen de bebouwde kom zitten de vlinderstruiken vol met koolwitjes en atalanta’s, in het noordwesten van het land in dezelfde aantallen ook de kleine vos. Vooral de atalanta komt in wisselende aantallen voor in Nederland. Dat komt doordat de meeste vlinders uit Zuid-Europa komen en hier in de loop van de zomer opduiken. Hoe veel dat er zijn verschilt per jaar en hangt onder andere van de temperatuur en wind af.

Een atalanta op een witte vlinderstruik.

Dit jaar is er daarbij nog iets bijzonders meegekomen. Niet vanuit Zuid-Europa, maar vanuit Oost-Europa is nog een andere vlinder opgedoken. In Zweden werd in juli al over een invasie gesproken, toen duurde het hier nog ruim een maand. Maar één dag na de oproep van de Vlinderstichting om extra op te letten vanwege een mogelijke invasie die in aantocht was werden de eerste gemeld. In Lelystad doken twee rouwmantels op in een tuin, waar ze zich tegoed deden aan rottend fruit. Ook op diverse andere plekken in Nederland werden rouwmantels gemeld.

Het aantal plekken liep snel op en ook in mijn omgeving werden rouwmantels gemeld. Zelf was ik in Groningen, maar vandaag was ik terug en ben ik meteen op pad gegaan. In Veenendaal werd al een aantal dagen eentje op een witte vlinderstruik in een woonwijk gemeld. Veel vlinderliefhebbers hebben hem al bewonderen. Dat wilde ik natuurlijk ook wel, dus tijd voor een fietstochtje.

De rouwmantel op een witte vlinderstruik in een woonwijk in Veenendaal.

Ik was niet de enige, maar echt druk was het ook nog niet. Toen ik aan kwam fietsen was de prachtige vlinder in beeld en kon ik een aantal mooie foto’s maken. Na een paar minuten verdween de zon achter de wolken en daarmee de vlinder achter een schutting.

Maar wat een prachtvlinder! Heel subtiel gekleurd, maar met een mooie fluweelachtige vacht en natuurlijk de kenmerkende vuilwitte ‘rouwrand’. En groot is hij ook: een maatje groter dan de toch al vrij forse atalanta.

Dit exemplaar was blijkbaar verzot op de vlinderstruik. Ook later in de middag werd het beestje nog op dezelfde plek gemeld als waar hij al een paar dagen te zien was. Verder zit hij graag op wonden van bomen en op rottend fruit.

Het is zeker de moeite waard om de komende maand even extra op te letten bij de vlinderstruiken en bloedende bomen. Of misschien heb je nog een overrijpe pruim liggen? De rouwmantel kan werkelijk overal opduiken. De kans is groot dat er de komende dagen nog veel meer komen. Omdat de soort als imago de winter doorbrengt op de plek waar hij aan het eind van de zomer is, zou het ook zomaar kunnen dat we zelfs volgend voorjaar nog van deze prachtige grote vlinder kunnen genieten.

2 Reacties op “Vlinderinvasie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: