Zeldzame slangenwaarneming

Donderdag was het weer tijd voor een rondje reptielenmonitoring. Een terugkerend thema op mijn blog natuurlijk, aangezien de rondes zeven keer per jaar gelopen moeten worden en er ook bijna altijd wel wat leuks te melden is.

Zo ook deze keer. We vertrokken vrij laat voor ons doen, pas rond 9 uur, uit Wageningen. Onderweg kregen we al diverse regenbuien over ons heen, wat normaal toch niet echt hoopvol is op het moment dat je koudbloedige dieren wilt gaan zoeken. Bewolking hoeft nog niet zo erg te zijn, maar regen is echt wel onhandig.

Een jong zwijntje rent weg voor de auto.
Een jonge wespendief

Vanuit de auto zagen we nog wel drie jonge zwijnen, om alvast erin te komen met het Veluwegevoel. De monitoring zelf begon nog niet denderend, op een wespendief die laag over kwam vliegen na. Ondanks het weer vonden we wel een enkele zandhagedis en onder een stuk hout een hazelworm. Het begin was er. Nadat we moesten schuilen voor een flinke bui hadden we er helemaal een hard hoofd in, vooral omdat de zon nog niet echt door wilde breken na de regen. Onze vrees was voor niks, want niet veel later vonden we twee gladde slangen bij elkaar. En aan het eind van de route nóg een. Het was al erg lang geleden dat we in dit gebied meerdere gladde slangen op een dag zagen, dus dat was eigenlijk al een topscore. Het andere gebied moest nog komen.

Gladde slang, man
Close-up

Heel voorzichtig brak de zon een beetje meer door en dat vertaalde zich in een dikke ringslangvrouw die in het ondiepe water lag. Ook de zandhagedissen waren present en niet veel later zagen we een gladde slang. Een gladde slang? Ja, een gladde slang!(!!) Die soort was nog nooit op onze route waargenomen daar. In het gebied is hij buiten de route slechts enkele keren gemeld, de laatste vijf jaar geleden. We hebben hem niet enorm fraai gezien, maar wel heel duidelijk. Een erg mooie waarneming! Een nieuwe soort voor je monitoringsroute komt niet vaak voor in de reptielenwereld. Slangen trekken nauwelijks en de groep is behoorlijk goed onderzocht.

Nieuwe soort voor de route: de gladde slang!
Grote keizerlibel, vrouw

Om het rijtje inheemse slangen compleet te maken troffen we midden in het gebied ook nog een mooie adderman. Een mooie nazomerdag!

Adder, man

2 Reacties op “Zeldzame slangenwaarneming”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: