Intermezzo: Oost, west, thuis best!

Na een paar weken van radiostilte laat ik weer eens wat van mij horen via mijn (reis)blog. Na aankomst in Nederland op 28 april is er veel gebeurd. De auto is gemaakt en rijdt weer lekker, maar bij de verkoop leverde hij minder op dan gehoopt. Daardoor hebben we onze plannen om naar Griekenland af te reizen ook drastisch moeten bijstellen. Nadat ook een fietsvakantie in Spanje te ambitieus leek hebben we besloten om het dichterbij huis te zoeken.

En tussen het plannen maken door hebben we ons prima vermaakt in ons eigen kleine landje. We genoten van het bos in het vakantiehuisje van mijn familie in Holten, de eekhoorntjes dartelden om ons heen. We hebben vrienden en familie weer gezien en ik heb mijn vertrouwde reptielentelgebieden op de Veluwe bezocht.

Op 4 mei bijvoorbeeld. Kylians voet was nog niet helemaal genezen en hij besloot een fietstocht te gaan maken terwijl Hendrike en ik de Veluwe op gingen om mijn moeilijk begaanbare telrondes te lopen. Daar zagen we de eerste adder van het jaar (ook tijdens onze reis niet gezien). Ook de zandhagedis zagen we hier voor het eerst. Bovendien is begin mei de tijd dat de eerste libellen tevoorschijn komen. Omdat één van de twee gebieden ook een goed libellen gebied is, werd onze dag gevuld met de eerste noordse witsnuitlibellen en watersnuffels. De mooiste waarneming kwam echter niet uit de hoek van de koudbloedigen, maar uit die van de vogels: tijdens de eerste ronde hoorden we een draaihals veelvuldig roepen. Het kleine onopvallende spechtje liet zich helaas niet zien.

Terwijl het op de Veluwe nog wat fris was, werd Bevrijdingsdag een prachtige zonnige en warme dag. Tijd voor een fietstocht over de Sallandse Heuvelrug. Met goede zin fietsten we het gebied in, maar na korte tijd moesten er al wat kleren uit. Tijdens deze pitstop legde ik mijn camera even naast me neer en keek achterom. Komt er ineens een rouwmantel over het pad aanvliegen! Na alle plekken waar we geweest zijn zien we hem hier! In Nederland enorm zeldzaam, slechts af en toe is er een invasie vanuit het buitenland, zoals eind vorig jaar toen ik er eentje in Veenendaal zag. Ik grijp mijn camera en zet aan de late kant de sprint in. Zo makkelijk is het nog niet, hij is snel! Pas na zo’n tweehonderd meter heb ik hem ingehaald, waar ik strategisch ga staan om hem in vlucht vast te leggen. Precies als ik hem scherp in beeld heb landt hij op een berkenstam en kan ik hem snel op de foto zetten. Na zo’n vijftien seconden vervolgt hij zijn weg raak ik hem kwijt. De scoor van de dag is binnen!

Op 11 mei zijn we wederom de Veluwe op gegaan om reptielen te tellen, nu wel met zijn drieën. Het was warm en bewolkt, geschikt weer voor gladde slangen en hazelwormen. Toch moesten we het vooral met de boompiepers doen die bijna de bomen uit waaiden. Er stond een stevige ‘bries’. Dat weerhield een zeearend er echter niet van om uitgebreid boven het gebied rond te vliegen. Waarschijnlijk lag er ergens aas.

Slangen zagen we helaas niet, hazelwormen wel. We zagen er op de telroute maar liefst drie, buiten de route één. Bovendien zagen we er eentje rondvliegen, in de klauwen van een buizerd. Hij was ons voor…

Het libellenseizoen trapten we na de pas uitgeslopen libellen op de Veluwe pas echt af op 15 mei op Kwintelooyen. Naast een enkele variabele waterjuffer stikte het van de azuurwaterjuffers, lantaarntjes en zelfs de tengere grasjuffers waren redelijk massaal aanwezig. Van de grote libellen zagen we vooral viervlekken, maar het opvallendst waren de mooie uitgekleurde glassnijders en de eerste grote keizerlibel. Het is begonnen!

En het vervolg van de reis? Binnenkort vertrekken we met de fiets vanuit Zuid-Limburg voor een trektocht door Duitsland richting de Alpen. We hebben ongeveer een maand en zien wel waar we eindigen. Maar omdat we met de fiets gaan moet de bagage wat beperkt worden. De camera gaat zeker mee, geen zorgen. Mijn laptop laat ik echter thuis, wat ook betekent dat ik geen tussentijdse updates kan geven. Daarom zal ik mijn vaste lezers de komende tijd vermaken met een paar blogseries die inmiddels in de maak zijn. Na afloop van het fietsavontuur zal ik geleidelijk aan de foto’s uitzoeken en mijn reisblog met een maandje vertraging hervatten.

Eén reactie op “Intermezzo: Oost, west, thuis best!”

  1. Erg jammer dat jullie de reisplannen moesten bijstellen maar je kreeg er toch nog heel wat interessants voor in de plaats hoor. Ik zou willen tekenen voor een logement bij de Veluwe (als was ik er ooit wel, op hotel in Eerbeek).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: