Kleurenpracht onder het oppervlak

Als je buiten naar dieren gaat kijken, zie je vogels vliegen, reeën lopen of een vlinder op een bloemetje zitten. Het komt in je blikveld en je bent blij deze prachtige dieren te zien. Moeilijker is het om verder te kijken dan je neus lang is, bijvoorbeeld onder het wateroppervlak. Toegegeven, het is niet zo makkelijk en je mag niet zomaar een net in het water steken, maar het is toch de moeite waard om te laten zien.

Voor de amfibieëninventaristatie in de Binnenveldse Hooilanden bij Wageningen mag ik wel amfibieën vangen. Het is nog niet echt duidelijk welke soorten er allemaal in het nieuwe gebied voorkomen, dus aan mij de taak om daar achter te komen.

Twee weken geleden heb ik daar met een net amfibieën gevangen. De mooiste vangst was zeker niet zeldzaam, maar wel zeldzaam mooi. Het mannetje van de kleine watersalamander is in deze tijd van het jaar extra opgepimpt om indruk te maken op de vrouwtjes. De gevlekte buik is knaloranje, hij heeft een prachtige kam op zijn rug en een sierlijke staart met mooie gekleurde accenten. Als kers op de taart heeft hij ook nog mooie franjes aan zijn achtertenen, een beetje als een vinpootsalamander, die dat nog veel sterker heeft.

Deze kleuren hebben de salamanders alleen in de waterfase, dus wanneer ze in het voorjaar in het water verblijven om eitjes te leggen. Zijn ze daarmee klaar, dan trekken ze weer het land op en verdwijnen de fraaie uiterlijke kenmerken en heb je een klein bruin beestje over het pad wandelen.

Het is dus niet zo makkelijk om dit te zien te krijgen, maar als je ’s avonds met een zaklamp in een vijver in het water schijnt kan je er misschien een glimp van opvangen. Dan zijn de salamanders het meest actief en heb je bovendien geen last van de weerspiegeling van de lucht op het wateroppervlak als je onder water probeert te kijken. De buik zal je dan niet zien, maar de rugvin en staart misschien wel. En voor nu: geniet van de foto’s!

Eén reactie op “Kleurenpracht onder het oppervlak”

  1. Deze beelden zijn enig mooi Jan, ook bedankt voor de informatie. Zelf heb ik nog nooit een salamander in de natuur gezien, alleen hagedissen. Van die kleuren wist ik dus ook niet.. dus dat maakt je foto’s wel heel speciaal.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: