Luchtacrobaat met rode poten

Hoi, daar ben ik weer!

Het was wel even wennen na een heerlijk vrij jaar en een geweldige zomer. Ineens met beide poten op de grond: studeren! Ik ben begin september begonnen met de Bachelor Bos- en Natuurbeheer in mijn thuisstad Wageningen. Een mooie nieuwe uitdaging, maar met een stuk minder vrije tijd. Gelukkig is de studie zelf natuurlijk ook leuk! Zoals mijn vaste volgers gemerkt hebben, heb ik veel minder tijd om mijn blog bij te houden. Ik ben nog altijd druk bezig met het uitzoeken van mijn foto’s die ik in Spanje gemaakt heb. Ik verwacht daarmee binnenkort klaar te zijn en dan kan ik weer een serie blogs maken. En intussen blijf ik natuurlijk lekker naar buiten gaan in de omgeving Wageningen! De hoeveelheid blogjes zal wat lager zijn dan in mijn vrije voorjaar en zomer, maar ik weet zeker nog van geen stoppen!

Groetjes, Jan-Freerk

De vogeltrektijd is een leuke tijd. Het lucht op na de ‘saaie’ zomer, wanneer de vogels druk zijn met broeden en niet opvallen. Er valt weer wat te vogelen! Voor eerstejaars trekvogels is het ook een spannende tijd: de eerste reis naar het zuiden ligt voor ze en ze moeten alles zelf doen.

Het is voor de jonge dieren nog wat onwennig. Zo is bekend dat volwassen visarenden snel doorvliegen naar het zuiden, terwijl de jongen onderweg uitgebreid in geschikte gebieden blijven hangen om bij te tanken. En dan heb je nog jonge dieren die wat uit de koers raken.

De laatste tijd zijn er veel jonge roodpootvalken gemeld in Nederland. Ze zijn geboren in Noord- of Oost-Europa en zijn onderweg om de enorme afstand naar zuidelijk Afrika te overbruggen. Volwassen dieren nemen meestal de kortste route, jonge vogels kunnen ook bij ons gezien worden als ze onderweg naar het zuiden rondhangen en jagen op libellen.

Afgelopen weekend was er eentje te zien in de Binnenveldse Hooilanden. Ik nam een kijkje om hem te bewonderen. En ja, rode poten had hij! Ik zag hem voor het eerst terwijl hij wat zat te poetsen op een hoogspanningslijn. Ik kon hem rustig bekijken, maar de actie had ik even gemist.

Gelukkig kwam die actie nog. De vogel vloog eerst snel zuidwaarts richting het vlonderpad, maar toen ik hem achterna gefietst was had ik hem snel weer gevonden. Hij scheerde door de lucht en maakte fraaie buitelingen om zijn prooi te pakken te krijgen. Een echte luchtacrobaat.

De kans bestaat dat er de komende tijd meer luchtshows worden weggegeven in de regio. Roodpootvalken komen vooral in gebieden waar veel libellen of andere grote insecten leven, zoals natte heideterreinen en moerasgebieden. De Binnenveldse Hooilanden zijn daar een mooi voorbeeld van, maar ook op de Renkumse Heide heeft er een tijdje eentje rondgehangen. Ook op de Veluwse heideterreinen heb je kans tijdens je wandeling een luchtacrobaat tegen te komen.

Geplaatst in De Gelderlander, Vallei-editie Regio pagina 2 (woensdag 14 september 2022).

En nog een hoop bijvangst die middag: hier de foto’s!

5 Reacties op “Luchtacrobaat met rode poten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: