Reisblog 19 – Frankrijk – Rijndal

Na een mooie middag met mercuurwaterjuffers die met flinke regen eindigde, landden we in een simpel trekkershutje net over de grens in Frankrijk, in Lauterburg. Inmiddels bijna weer terug bij de Rijn.

Daarvandaan vertrokken we op 9 juni weer, eerst naar de Rijn voor de mooie fietspaden. We hadden een stuk Rijn overgeslagen en kwamen nu in het Franse deel, wat het toch weer anders maakte. Er stonden veel wilgenbossen in mooie natuurrijke uiterwaarden. De belangrijkste industrie waren we gelukkig voorbij. Ook wat vlinders betreft was er iets veranderd: het wemelde van de kleine weerschijnvlinders. Die hadden we tot nu toe nog amper gezien en is doorgaans een verspreid voorkomende, vrij zeldzame soort. Maar hier niet. Ze zaten bij bosjes van de modder op het onverharde fietspad te drinken. Eerst eentje, maar iets verderop nog één. En af en toe vloog er eentje rond. Toen kwamen we bij een hoekje waar er maar liefst zeven vlak bij elkaar zaten, allemaal op de vochtige modder en paardenstrond, waar ze hun essentiële mineralen uit halen.

De grote vlinders benaderen ging moeilijk omdat het ook vrij warm was, ze waren lekker op dreef. Maar na een tijdje kwam ik erachter dat ze zelf eigenlijk ook wel aan schaduw toe waren. Toen ik een tijdje stil bleef staan op één plek kwam er eentje zo ongeveer tussen mijn benen in zitten. Ik kon hem van boven prima op de foto krijgen, inclusief de prachtige blauwe weerschijn waar de verder donkerbruine vlinder zijn naam aan te danken heeft. Zoals je op de foto’s kunt zien is het erg van de invalshoek afhankelijk of je de paarsblauwe glans wel of niet te zien krijgt.

Verder maakten we het deze dag niet te ver. Vlak voor Strasbourg hielden we het voor gezien en landden we op een camping. Op 10 juni vertrokken we daar weer. We fietsten verder langs de Rijn: door Strasbourg en daarna weer een stuk aan de Duitse kant van de Rijn. De kleine weerschijnvlinders zagen we amper meer, het was kennelijk echt dat stuk van gisteren waar ze het goed doen. Vandaag zagen we echter wel andere leuke soorten: kleine ijsvogelvlinders, grote vossen en een iepenpage. Ook libellen waren er op deze warme zomerse dag. Bij een prachtig bebost deltagebied zagen we een beekrombout, bruine korenbouten en veel beekjuffers. Bij een tussenstop aan de rand van dat gebied vloog een gevlekte glanslibel rond en langs de Rijn zagen we om de haverklap een zuidelijke keizerlibel, die hier absoluut niet zeldzaam is. We hebben best een stuk gefietst en niet heel veel naar natuur gekeken, maar ook vanaf de fiets groeide het soortenlijstje verder. Onze eindbestemming van vandaag was Rhinau, weer net in Frankrijk.

Eén reactie op “Reisblog 19 – Frankrijk – Rijndal”

  1. De weerschijnvlinders zijn echt schitterend en leuk dat de hitte hier een beetje in je voordeel speelde… ook zij zoeken nu zelfs schaduw op. Zeer mooie foto’s van deze zeldzame vlinder maar ook de libellen staan er weer keurig op Jan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: