Dirigent van het woud (deel 3)

Rotbeest, moordenaar, veedief zijn wat woorden die een machtig roofdier omschrijven als je het een deel van de Nederlandse bevolking vraagt. Maar ook: koning van het woud, prachtdier en dirigent van het ecosysteem zijn omschrijvingen die voorbijkomen. Een paar jaar geleden werd hij voor het eerst in Nederland gezien en inmiddels heeft hij zich gesetteld. Er leven wolven in Nederland. Maar kun je de wolf zomaar tegenkomen als je gaat wandelen?

In deze serie neem ik je mee de Veluwe op. Op zoek naar de dirigent van het woud. Deel 3.

Wolvendagboek #2: 4 januari 2022

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Erg veel nieuwe informatie om mijn zoektocht voort te zetten heb ik niet. Wel heb ik om een route te bepalen de satellietfoto’s van de Veluwe bestudeerd, om de situatie in het gebied in te schatten om de meest kansrijke plekken in elk geval aan te doen. Daardoor kom ik bij een ander gebied uit dan bij de eerste zoekactie.

De wandeling van de vorige keer heeft wel indruk gemaakt. Op mijn benen. Om een groter stuk van het voor mij onbekende gebied te verkennen besluit ik om met de fiets het gebied in te gaan.

Het is een wat druilerige doordeweekse dag, meest droog maar af en toe met felle buien. En heel donker in het bos. Geen dag waarop je veel volk in het bos verwacht. Dat klopte ook. Vlak bij de parkeerplaats tref ik nog wat wandelaars en bij een uitzichtpunt over de hei staan een paar mensen in de hoop de wolf te zien. Na wat praatjes met de lokaal iets beter bekende mensen ga ik met de fiets verder het gebied in. Het gerammel van de fiets maakt dat een eventuele wolf mij van verre zal horen aankomen, maar vandaag is mijn eerste doel om het gebied beter te leren kennen om volgende zoekacties makkelijker te maken.

Het eerste teken van aanwezigheid van de wolf laat niet zo lang op zich wachten. Op een pad midden in het gebied ontdek ik op de helling omhoog een flinke drol. Weliswaar enorm verregend en uit elkaar gevallen, maar toch goed herkenbaar dankzij de enorme hoeveelheid zwijnenhaar en wat botresten. Een wolvendrol!

De fietstocht brengt mij verder en verder het gebied in. Ik ben vanaf de andere kant inmiddels al dicht in de buurt van het stuk bos waar ik in oktober gelopen heb als ik de volgende wolvendrol vind. Deze is weliswaar ook niet vers meer, maar nog goed intact. Ook hier vallen de zwijnenharen en botresten als eerst op. Bovendien was de drol heel stevig, met een simpel takje amper uit elkaar te krijgen. Ook deze drol ligt op het pad.

Later tijdens de tocht vind ik op nog twee plekken sporen. Een vrij verse drol en vlak bij de uitgang van het gebied een heleboel drollen bij elkaar, goed voor de darminhoud van twee of drie wolven. De aanwezigheid van de wolf is overal in het gebied te zien!

Aan het eind van de dag heb ik nog geen wolf gezien, maar wel op vier plekken de sporen van dit prachtige roofdier. Bovendien heb ik een flink stuk van het gebied gezien, daar ik ruim 32 kilometer over de modderige bospaadjes heb gefietst. Een basis voor de zoektocht is gelegd!

Eén reactie op “Dirigent van het woud (deel 3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: