Dirigent van het woud (deel 1)

Rotbeest, moordenaar, veedief zijn wat woorden die een machtig roofdier omschrijven als je het een deel van de Nederlandse bevolking vraagt. Maar ook: koning van het woud, prachtdier en dirigent van het ecosysteem zijn omschrijvingen die voorbijkomen. Een paar jaar geleden werd hij voor het eerst in Nederland gezien en inmiddels heeft hij zich gesetteld. Er leven wolven in Nederland. Maar kun je de wolf zomaar tegenkomen als je gaat wandelen?

In deze serie neem ik je mee de Veluwe op. Op zoek naar de dirigent van het woud. Deel 1.

Wolven op de Veluwe

De wolf heeft zich inmiddels gevestigd op de Veluwe en één roedel heeft al twee jaar achter elkaar jongen grootgebracht. Dat hadden zelfs twee roedels kunnen zijn, ware het niet dat de drachtige wolvin van de Zuid-Veluwe in 2021 werd doodgereden. Haar man werd enkele maanden later doodgeschoten door een stroper. Toch is het gebied dat zij bezetten al snel gevonden door andere wolven. Ze blijven maar komen. Je zou denken dat met zo veel wolven op de Veluwe je er met wat geluk eentje tegen moet kunnen komen. Maar vergis je niet. Ondanks dat ze niet per se nachtactief zijn weten ze zich fantastisch te verstoppen in de uitgestrekte bossen van de Veluwe.

Om een wolf te vinden moet je ontzettend veel geluk hebben en daarbovenop nog eens mazzel, meevallers en fortuin. Maar er zijn natuurlijk wel manieren om de kans een klein beetje te vergroten. Zo moet je ten eerste weten in welk gebied de wolven het meeste rondlopen en vroeg op de dag op pad gaan. Soms zijn er ook punten met uitzicht over een groot stuk gebied waar je kans hebt om een keer een wolf te zien lopen.

Speurtocht

Om de beste zoektactiek te kiezen heb je kennis van de roedel in het gebied nodig. En dat is nog niet zo makkelijk. Soms lees je persberichten waarin de wolf voorkomt of je hoort iets via een kennis. Toch blijft de locatie waar het over gaat altijd vaag. En dat is volkomen terecht. Met het nieuws over de gestroopte wolf en de wolvin die na verstoring zou zijn aangereden in je achterhoofd moet je er niet aan denken dat dit nogmaals gebeurt door toedoen van media of andere publicaties op internet. Daarom zal ik in mijn blogberichten ook geen locaties noemen, anders dan ‘de Veluwe’.

Voor een natuurliefhebber zoals ik betekent het ook dat als ik kennis over de wolf in Nederland wil krijgen, ik het zelf moet uitzoeken. Een project. Een speurtocht. Dat is net iets voor mij.

Eén reactie op “Dirigent van het woud (deel 1)”

  1. Hoewel velen er heel verdeelde meningen over hebben, vind ik het zelf geweldig dat er terug wolven beginnen op te duiken. Het is nu aan ons om er voor te zorgen dat deze dieren op een evenwichtige manier in het sterk veranderde leefmilieu terecht kunnen. Veel beter dan ze te veroordelen, te verjagen of zelfs af te schieten !

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: