Reisblog 6 – Italië – Venetië

Een reis kan gek lopen, van de ene op de andere dag veranderen. Na onze autoreparatie in Firenze hield de auto er op weg naar Rome plotseling weer mee op, deze keer een storing in de motor. We werden opgehaald door een sleepdienst en strandden in Arezzo, een stadje ten zuiden van Firenze. We werden vriendelijk verder geholpen en kregen zelfs een taxiritje naar het centrum aangeboden terwijl het garagepersoneel de oorzaak van het probleem ging zoeken.

Lang verhaal kort: de precieze oorzaak was niet zo makkelijk te vinden. De motor gaf meerdere storingen en om de oorzaak te vinden moest de motor uit elkaar gehaald worden, een tijdrovende klus. In overleg met de verzekering besloten we dit niet in Italië af te wachten, maar de auto te repatriëren naar Nederland, terwijl wij nog 30 dagen met een huurauto konden reizen. We hebben ons rondje door Europa dus flink moeten inkorten. Bovendien hebben we aardig wat dagen in een hotel in een regenachtig Arezzo moeten doorbrengen, niet bepaald inspirerend.

Daarom zijn we inmiddels naar het noorden gegaan, via het mooie San Marino (waar we alleen op doorreis even rondkeken) naar Venetië. Onderweg naar die stad kwamen we op 2 april langs Ravenna, met twee mooie kerken en bovendien een mooi natuurgebied: Parco Regionale  del Delta del Po Piallasse di Ravenna. Toen we daar een lunchplekje hadden gevonden zagen we tientallen dwergaalscholvers overvliegen, een zeldzame soort in Italië. We keken naar de vliegrichting van de meeste beestjes en na wat uitzoekwerk wisten we dat er verderop een kolonie moest zitten. Daar gingen we heen.

Inderdaad waren hier nog veel meer dwergaalscholvers te zien, samen met gewone aalscholvers. Maar dat was niet alles. Er vloog ook een zwarte ibis over en bovendien twee roofvogels. Eentje was niet spannend: een bruine kiekendief. Maar de andere was veel groter, een heuse arend. Hij werd aardig gepest door de kiekendief, maar kwam van een afstandje fraai langsvliegen. De bastaardarend draaide een paar keer rond met de kiekendief achter zich aan en verdween toen achter de bomen. Zeker voor Italiaanse begrippen een bijzondere waarneming: het is slechts een zeer zeldzame wintergast.

Een zoekplaatje met tafeleenden, slobeenden, een dwergaalscholver, een beverrat en een lettersierschildpad. Zie jij ze allemaal?

We besloten wat langer rond te kijken en een late aankomst in Venetië voor lief te nemen. We zagen de prachtige kreken in het moerasbos, heel mooi om rond te lopen.

Op de camping in Venetië vielen we na een late aankomst in slaap met achtergrondgeluid van het vliegveld, boomkikkers en dwergooruilen.

Op 4 april hadden we inmiddels een dagje in Venetië rondgekeken en gingen we verder, naar het Kroatische eiland Krk. Onderweg stopten we nog in een Italiaans natuurgebied: Laghi di Doberdò. Tegen de Sloveense grens. Al snel zagen we een smaragdhagedis, inmiddels de oostelijke soort. Daarna trok het wolkendek dicht en zagen we vrijwel niks meer. Wel hoorden we nog een grijskopspecht, een leuke soort die we nog niet eerder tegenkwamen. Op de terugweg naar de auto stuitten we op een hop die voor ons op het pad liep. Van een afstandje liet hij zich leuk zien, maar steeds als we te dichtbij kwamen vloog hij een hoekje om. Als we daar dan gingen kijken was hij weg, maar troffen we hem even later weer gewoon op het pad aan. Dat spelletje herhaalde zich een paar keer tot we het opgaven.

De hop op afstand.

Aan het einde van de dag bereikten we Krk, via de enige brug ernaartoe. Ook hier vielen we in slaap met de simpele tonen van de dwergooruil. Morgen het eiland verkennen!

2 Reacties op “Reisblog 6 – Italië – Venetië”

  1. Da’s wel pech hebben met jullie wagen… gelukkig kregen jullie toch nog een vervangwagen zodat de reis (ook al was het ingekort) kon verdergezet worden. De foto’s werden er niet minder spannend of boeiend door. Bedankt voor het verslagje en nog een fijne verderzetting van jullie reis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: