Reisblog 5 – Italië – Firenze

We hebben de relatieve luxe van ons huis in de bergen achter ons gelaten en verruild voor het laagland in de omgeving van Florence (Firenze in het Italiaans). Omdat een kleine bungalow op de stadscamping van Firenze goedkoper was dan een tent opzetten konden we ook hier redelijk luxe verblijven. En dat was ook wel relaxed, omdat we uiteindelijk noodgedwongen veel langer moesten blijven dan verwacht. Tijdens de rit naar Firenze ontdekten we dat de auto veel minder soepel reed dan eerder. We constateerden een versleten koppeling, een conclusie waar de garage in Firenze helaas in mee ging. We moesten dus wachten op een complexe en prijzige reparatie, die gelukkig wat verzacht werd doordat we een huurauto konden krijgen via de verzekering. Zo konden we ons wel makkelijk door de omgeving verplaatsen.

Uiteraard hebben we in het centrum van Firenze vertoefd, maar nu we onverwacht meer dagen op deze camping bleven, zijn we ook twee keer voor een dag de stad uit geweest.

De eerste dag was op 25 maart, naar Parco di Fonte Santa, ten zuidoosten van Firenze. In dit gebied maakten we een prachtige wandeling door een afwisselend landschap van laag struikgewas tot ruige hellingen met heide en gras en vochtig wintergroen loofbos. Daarbij was het heerlijk zonnig weer met iets boven de twintig graden. Heerlijk! We liepen langs een beekje en warme zuidhellingen waar het stikte van inmiddels twee soorten hagedissen: de muurhagedis en de verwante ruïnehagedis.

Uitzicht op Firenze vanuit Parco di Fonte Santa.
De blauwzwarte houtbij. Een enorm geval, al is dat op de foto niet echt te zien. Het beest is bijna 3 centimeter!

Omdat Hendrike een videobelafspraak had aan het eind van de middag moesten we al goed op tijd terug naar de camping. Vanaf daar liepen Kylian en ik nog een stukje langs de rivier de Arno, waar we bonte kraaien, veel kleine zilverreigers en meer hagedissen zagen. Omdat het inmiddels wat minder warm was kwamen de hagedissen weer wat uitgebreider zonnen en daarbij lieten ze zich leuk zien. Zowel de muurhagedis als de ruïnehagedis kon ik er mooi op de foto zetten.

De bonte kraai in het Italiaanse cultuurlandschap.

Ons tweede dagje buiten was op 27 maart, bij het natuurgebied Le Balze, nog wat verder richting het zuidoosten dan het vorige gebied. Het terrein was erg speciaal met flinke zandkliffen. Zo speciaal zelfs, dat Leonardo da Vinci zich liet inspireren voor achtergrond van de Mona Lisa. En het was ook mooi. De kliffen waren prachtig en het beekje beneden in het dal even zo.

Het was redelijk warm maar niet zo zonnig, waardoor we veel hagedissen zagen opwarmen, zonder dat ze oververhit in alle kieren wegschoten. Hendrike ontdekte zelfs een jonge toornslang, maar doordat ze nog zat te slapen was ze rijkelijk laat met roepen, waardoor ik alleen nog de staartpunt van het wegkruipende beestje zag en Kylian hem überhaupt niet gezien heeft.

Ruïnehagedis, man.

Bij een picknickplekje vlak onder de rotsformaties (waar het bovenop zo hard waaide dat mijn hoed wegwaaide) gingen we even zitten en hier vlogen de vlinders voorbij. Een absoluut hoogtepunt was een prachtige koningspage die in de sleedoorn kwam zitten om van de bloemetjes te drinken. Iets verderop zagen we een groentje, ook mooi.

Het groentje, dezelfde als in Nederland voorkomt.

Zo hadden we een kort lijstje aan waarnemingen, maar wel heel leuke dingen gezien. Morgen vertrekken we weer uit Firenze, de auto is inmiddels weer gerepareerd. We vertrekken naar Rome waar we even zullen blijven, daarna gaan we via Pompeï richting Zuidoost-Italië. Over ruim twee weken zullen we daar per boot de oversteek naar Griekenland maken. De boot naar Patras hebben we geboekt!

Eén reactie op “Reisblog 5 – Italië – Firenze”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: