Magisch dichtbij

Het liefst gebruik ik mijn huis slechts als uitvalsbasis om te slapen en te eten en ben ik er verder zo min mogelijk. Oké, en om foto’s uit te zoeken en blogjes te tikken. Ik reis veel en graag. Uiteraard ben ik veel op de Veluwe – het dichtstbijzijnde grote natuurgebied vanaf Wageningen – te vinden, maar als het even kan kom ik ook verder weg.

Toch is het belangrijk om je omgeving niet uit het oog te verliezen. Ook die is mooi! Een paar honderd meter van de grote weg in een hondenuitlaatbos kan je je al helemaal verliezen. Ga door je knieën en er gaat een deur open naar een magische wereld. Het laatste uur voor zonsondergang geeft het bos nog wat extra sfeer.

Natuurlijke sfeerverlichting in het bos bij Landgoed Hoekelum. Foto met mijn telefoon.

Gewapend met een macrolens, een ringflitser en een zaklamp ging ik gisteren met Sanna naar Landgoed Hoekelum bij Ede om wat trucjes van macrofotografie te laten zien. Iets wat ik uiteraard ook hier graag deel.

Om dit soort sfeervolle beelden te maken, is het belangrijk gebruik te maken van je achtergrond. Als je omhoog fotografeert komen kleine lichteffecten en kleurtjes tussen de bladeren beter uit de verf met een minder vage achtergrond – je past je diafragmagetal naar boven aan. Zo maak je gebruik van het aanwezige ‘bokeh’ – de lichtbelletjes die in je foto verschijnen.

Bovendien is iets onscherps in beeld soms ook gewoon heel mooi. En zelfs een compleet onscherpe foto kan mooi zijn. Hoe precies is eigenlijk niet uit te leggen, dat moet je gewoon proberen door aan je scherpstelring te draaien. Bij bepaalde onscherpte is het beeld fantastisch!

Een andere tak van sport is paddenstoeltjes fotograferen in het (half)donker. Met lichtjes van voren, achteren of opzij kan je geweldige effecten creëren om je foto een magisch tintje te geven. Met een spotje van voren krijg je een compleet donkere foto waaruit een paddenstoeltje verrijst, met tegenlicht krijg je de haarscherpe tegenlichtrandjes in een donkere foto. Belicht je het hele beeld (met een ringflitser), dan gebeurt er eigenlijk niets bijzonders. De paddenstoel staat mooi en duidelijk op de foto in zijn omgeving. Mooi? Zeker! Heel speciaal? Nee, wat mij betreft niet.

En tot slot een dor blad. Niks aan zou je zeggen, maar dan heb je er nog nooit een foto met tegenlicht van gemaakt. Hiervoor kan je de zon gebruiken, maar in dit geval heb ik het belicht met een zaklamp. De vormen en structuren worden mooi uitgelicht!

Een teamfoto van Sanna en mij: ik de instellingen, zij het afdrukken.

De kunst is om niet te veel naar een topfoto te zoeken. Om natuur te beleven zou ik dit niet aanraden, maar om mooie foto’s te maken wel: kijk door je camera. Dat klinkt te logisch voor woorden, maar veel mensen zijn al lopend op zoek naar iets moois om op de foto te zetten. Fout! Ga door je knieën, leg je camera neer en kijk door je camera langs de blaadjes, tegen het licht in, door een groep paddenstoelen en zoek op deze manier je perfecte inkijkje. Ook geschikt voor luie mensen.

3 Reacties op “Magisch dichtbij”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: