Schattige scharrelaars (deel 2)

Je hebt schattige dieren, je hebt extreem schattige dieren en je hebt jonge egeltjes. Ze zien er dan wel vrij normaal uit voor een egel, maar een volwassen egel is natuurlijk ook al schattig. En de schattigheidsfactor is uiteraard omgekeerd evenredig met de lengte van zo’n beestje. Voor de minder wiskundigen onder ons: hoe kleiner, hoe schattiger.

Gisteren schreef ik al over de egelkleutertjes die over de rand van het fietspad liepen en in de berm naar eten zochten. Daar deelde ik dit filmpje bij, met mijn telefoon gemaakt.

Het filmpje ben ik heel blij mee, maar de foto’s konden natuurlijk beter. Omdat het gedrag me zo specifiek leek dat ik vermoedde dat ze dat kunstje nog een keer zouden kunnen doen, ging ik gisteravond opnieuw naar het fietspad. Nu met camera. Aangevuld met een ringflitser en een zaklamp ging ik op zoek naar de mooie foto.

Ik had goed gegokt. De beestjes waren weer present. Weliswaar niet zo leuk met zijn drieën bij elkaar, maar ter compensatie waren het er nu vier, verspreid over ongeveer driehonderd meter fietspad. In de bosjes hoorde ik nog wel meer geritsel van (waarschijnlijk) egels, maar deze heb ik niet gezien.

Eerst even wennen aan de camera…
…en dan nieuwsgierig rondkijken.

Ook vanavond duurde het even voor de egeltjes aan mij gewend waren. Na een tijdje gingen ze gewoon hun gangetje. Als ik per ongeluk een onverwacht geluid maakte schrokken ze even en zodra ik weer wat foto’s maakte gingen ze weer rustig door met scharrelen. Een camera als geruststelling dus.

Dit is de perfecte tijd om egels te zien. De volwassen én jonge dieren zijn flink op zoek naar voedsel om lekker vet aan de winter te beginnen. Niet voor niets is komend weekend het egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Egelwerkgroep, de Zoogdiervereniging, de Jaarrond Tuintelling en OERRR iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland.

Door de waarnemingen dit jaar en van voorgaande jaren ontstaat er een beeld van de verspreiding van egels in Nederland.
Geen egel in je tuin? Geef dan het aantal nul door. Ook dit is waardevolle informatie.
Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan onder andere via dit meldpunt van waarneming.nl.

4 Reacties op “Schattige scharrelaars (deel 2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: