De grote glazenmakershow

Begin augustus is de perfecte tijd van het jaar om zuidelijke glazenmakers te zien. Ze overwinteren (nog niet) in Nederland, maar elke zomer komen ze vanuit zonniger oorden naar ons landje toe, het ene jaar wat meer dan het andere.

Op zoek naar deze zuiderlingen ging ik eerst naar Ecozone de Klomp, waar ik er vorig jaar veel zag. Dat viel deze keer tegen. Er was eigenlijk niks bijzonders te zien daar. Het gewone spul wat libellen betreft: grote keizerlibel, kleine roodoogjuffer en gewone oeverlibel. Iets leukere soorten waren nog de tengere grasjuffer en de zwervende pantserjuffer. Ook zag ik nog een leuke waterplant: het waterlepeltje. Een zeer zeldzame soort, maar het was niet voor het eerst dat ik hem daar zag staan.

De tengere grasjuffer, een vers exemplaar.
De plant waar hij op zit is zeldzamer dan het juffertje: een kleine roodoogjuffer op waterlepeltje.
Waterlepeltje

Ietwat teleurgesteld ging ik door naar Kwintelooyen, aan de andere kant van Veenendaal. Dat was qua libellen een stuk interessanter. Ik struikelde figuurlijk over de zwervende pantserjuffers. Bij honderden vlogen ze laag over de grond. Ik trof ik hier al gauw mijn doelsoort van de dag, en niet te zuinig ook.

Ik heb al heel wat zuidelijke glazenmakers gezien, met name vorig jaar, maar zo’n show als ik gisteren kreeg heb ik nog niet eerder gehad. Bij Kwintelooyen werd de eerste afgelopen week gezien, eergisteren weer enkele exemplaren en toen ik gisteren een kijkje kwam nemen was het officieel losgebarsten. Meerdere territoriale mannetjes hingen boven de bijna opgedroogde plas en de copula’s en eiafzettende tandems vlogen me om de oren. In totaal telde ik er veertien.Op een wat minder zonnig moment lieten zowel een tandem als een los vrouwtje zich geweldig vangen met de macrolens. Die laatste nam alle tijd voor haar eitjes in een hoopje modder een paar meter van het water en gaf me alle gelegenheid voor een paar mooie close-ups.Ik zou zeggen swipe en geniet, geen idee wanneer ik weer zo’n show kan delen!

Zwervende pantserjuffer
Tangpantserjuffer

Aan het eind van de dag trof ik als toetje nog een zuidelijke keizerlibel boven de grote plas.

Zuidelijke keizerlibel

4 Reacties op “De grote glazenmakershow”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: