Opvallend over het hoofd gezien

Bij een tochtje door het Binnenveld vanuit Wageningen is het Nieuwe Kanaal een logisch begin. Te voet of op de fiets zie ik vele Wageningers passeren. In het kanaal zie je tussen de waterplanten waterhoentjes en eenden. Tussen de dikke populierenstammen door overzie je een groot stuk agrarisch gebied waar af en toe reeën lopen. Maar heb je wel eens óp de dikke stammen gekeken? Grote kans van niet. Ikzelf tot een jaar geleden in elk geval nog niet.

Toen ik een jaar geleden las over de hoornaarvlinder, vernoemd naar de gelijkende grote wesp, ben ik gelijk gaan zoeken. Schijnbaar komt het beestje in de meeste populierenlanen voor. Maar hoe had ik zo’n knalgele, toch behoorlijk grote nachtvlinder in al die jaren van fietstochtjes en wandelingetjes langs het Nieuwe Kanaal over het hoofd kunnen zien?

Vorige week ben ik speciaal naar de hoornaarvlinder gaan zoeken. ’s Ochtends zitten de verse vlinders op de zonnige stammen hun vleugels te drogen. Ook parende koppeltjes zitten graag op de warme boom.

In eerste instantie vond ik vooral veel lege poppen. De hoornaarvlinder leeft in het hout van de populier, waar hij zich drie jaar lang een weg door de boom eet. Als de rups tot vlinder is verpopt kruipt hij naar buiten, waarbij hij de pop meesleept. Het roodbruine omhulsel steekt vervolgens op ongeveer tien centimeter hoogte uit de boom.

Na een halve kilometer trof ik ook de vlinder. Twee parende dieren zaten op ooghoogte tegen de stam. Niet te missen voor iemand die ernaar zoekt. Dankzij de felgele kleur en het forse formaat lichten ze haast op tegen het grijsbruin van de stam.

Toch kan ik me voorstellen hoe ik dit beestje tot nu toe steeds over het hoofd heb gezien.

De vogels en libellen bij het kanaal trekken mijn aandacht, terwijl aan de andere kant reeën mijn blik vangen. Maar het meest kleurrijke diertje van het kanaal is dus op de grauwe stammen te vinden. Ik bekijk de laan weer met een frisse blik.

Geplaatst in De Gelderlander – Vallei pagina 4, woensdag 23 juni 2021.

Toch ook naast de stam te vinden. Op de heenweg moet ik er voorbij gelopen zijn terwijl ik naar de poppen op de boom ernaast keek, op de terugweg zag ik haar opeens hangen: een superverse hoornaarvlinder, de vleugels nog in de kreukels.

2 Reacties op “Opvallend over het hoofd gezien”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: