De Veluwe on fire!

Eindexamens voorbij, kou en regen verleden tijd en de zomer is begonnen. Een hoop gebeurtenissen in korte tijd die mij helemaal niet verkeerd uitkomen! Eindelijk weer genoeg tijd om te genieten van al het moois om mij heen. En daar heb ik gebruik van gemaakt ook.

Gisteren heb ik een gebied op de Veluwe bezocht voor de reptielenmonitoring. De zon zorgde ervoor dat de dieren amper hoefden op te warmen, maar in de korte tijd dat dit toch nodig was vonden we binnen tien minuten twee gladde slangen. Ook zandhagedissen lieten zich af en toe leuk zien, even als maar liefst drie hazelwormen. Buiten de route zagen we ook een ringslang.

Een gladde slang warmt op tussen de hei.
Zandhagedis, man
Hazelworm, man

Weer thuis fladderde er een scheefbloemwitje rond bij huis, een leuke bonussoort.

Scheefbloemwitje op een vergeet-mij-nietje.

Vandaag ging ik weer een ochtendje de Veluwe op, weer voor de reptielen. Deze keer in mijn eentje. In het begin wilde het nog niet zo vlotten, maar na een tijdje kwam het toch op gang. Zandhagedis na zandhagedis schoot weg in de hei. Het viel me op dat er veel jonge dieren van vorig jaar bij waren, bijna de helft van het totaal. Dat is mooi, want dan is er nog voldoende voortplanting. Het gebied heeft erg te lijden onder de droogte en het gewroet van wilde zwijnen, maar hopeloos is het duidelijk nog niet. De eindstand kwam op zestien zandhagedissen, wat voor de zomer een prima score is. Pas echt spectaculair werd het op het eind, toen ik een ringslang tegenkwam. Normaal sta ik daar natuurlijk niet zo van te kijken, maar in dit gebied had ik hem nog nooit gezien. Een nieuwe soort voor de telroute, iets wat in de reptielenwereld zeker niet vaak gebeurt! Helaas was hij te rap voor de plaat, het was inmiddels flink warm.

Zandhagedis, subadult

Tot slot vond ik in het gebied schitterende wolvenprenten. Een spoor liep in een rechte lijn schuin het pad over. Flinke ronde afdrukken van zo’n vijftien centimeter, de afdruk van de achterpoot viel ongeveer in die van de voorpoot.

Het wolvenspoor dat schuin het pad oversteekt.

Na de mooie reptielenronde was de dag nog niet voorbij. Ik was in de buurt van het Caitwickerzand, waar sinds een week een bergfluiter gemeld werd. Ik ben niet heel fanatiek met twitchen, maar nu ik er zo dichtbij was kon ik het niet laten. En ja, hij was er! Bijna constant zingend vloog hij rap heen en weer door een stukje bos. Nu eens dichtbij, dan eens wat verder weg, maar altijd te horen. Een paar keer kwam het bewegelijke zangertje ook nog even mooi voor de lens. Een plaatje!

Beetje bruin, beetje grijs, beetje groen, beetje geel. En dat allemaal in niet al te felle tinten: de bergfluiter.
Zingen kan-ie ook!

De bergfluiter lijkt veel op alle andere kleine bruine vogeltjes en ik moet ook heel eerlijk bekennen dat ik niet eens weet wat het verschil met bijvoorbeeld de fluiter is. Het makkelijkste is als je hem hoort zingen, zoals vandaag op het Caitwickerzand, want dan is hij onmiskenbaar. Klik hier om het geluid te beluisteren. Voor de duidelijkheid: het gefluit op de achtergrond is hem niet. De bergfluiter herken je aan de harde, kwetterende ratel.

En ja, de ‘gewone’ fluiter bestaat ook. Deze heeft een duivenveertje te pakken voor zijn nest.

Alsof deze score nog niet mooi genoeg was kwam er nog een zeldzaamheidje voorbij. Terwijl ik langs de bosrand met de bergfluiter meewandelde blunderde ik tegen een klein spinnetje met een knalrood achterlijf aan: de lentevuurspin. Die bergfluiter was z’n fan kwijt, ik had wat anders te doen! Met het harde gekwetter boven mijn hoofd wisselde ik snel van lens om het schitterende spinnetje op de foto te zetten. Wat een leuke verrassing!

De felgekleurde lentevuurspin

3 Reacties op “De Veluwe on fire!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: