Vroege kuikens

De lente ligt wat achter op schema dit jaar en het aantal warme dagen is nog op één hand te tellen, maar toch vordert het voorjaar gestaag. De wereld wordt snel groener en de meeste vogels zijn aan de bouw van het nest begonnen. Sommige vogels zelfs al veel eerder. Ruim twee weken geleden zag ik zelfs de eerste kuikens al. Niet de ganzen in het voorbijgaan op de middenberm van de snelweg, maar de lieve, schattige pluizenbolletjes van de wilde eend en de fuut.

Bij Lutjebroek (vlakbij Enkhuizen) was de lente zichtbaar, hoorbaar en voelbaar. Een lekker zonnetje scheen op het water, heerlijk weer om te kanoën. Tegen mijn natuur in had ik toch maar een camera meegenomen. Geen telelens, alleen mijn 150 mm macrolens.

Mama eend met drie kuikentjes

Het was ruim voldoende voor de plaatjes van de jonge eendjes en al het andere dat naast de kano te zien was. Een paartje futen was nog aan het nest aan het bouwen, veel andere hadden al jongen die rustig op de rug meeliftten. Een leuk gezicht.

Flinke waterplanten worden versleept om het nest van de fuut af te maken.
Mevrouw houdt de wacht; waarschijnlijk zit ze al te broeden
Deze fuut was al verder dan het eerste paar. Drie prachtige jongen lifte mee op mama’s rug.
En nog even zwemles…

Eén reactie op “Vroege kuikens”

 1. Prachtig om op deze manier te mogen meekijken naar het ontstaan van het nieuwe leven.
  Zeer mooie foto’s maar die met de twee kleine fuutjes op mama’s rug steelt wel eenieders hart.
  Fijne zondag nog.
  Groetjes,
  Rudi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: