Weekje voorjaar

Na een lange periode van guur maarts weer hebben we afgelopen week écht lenteweer mogen ervaren. Behalve dat het een lekker temperatuurtje was om heerlijk in de zon te zitten, waren er massaal voorjaarsinsecten te zien. Bij het bijenhotel in onze tuin wemelde het van de gehoornde metselbijen en rosse metselbijen. Op de bloemen verzamelden de honingbijen en hommels stuifmeel en regelmatig vloog een citroenvlinder of dagpauwoog voorbij. Ook het eerste oranjetipje fladderde al rond.

De mooie dagen zorgden ook voor flink wat activiteit bij de trekvogels. Spectaculaire soorten heb ik helaas niet gezien ondanks meldingen van rode wouwen, visarenden en zelfs een verdwaalde steenarend, maar de aantallen overvliegende buizerden en ooievaars vond ik ook al indrukwekkend.

Natuurlijk kan een week met lenteweer niet voorbij gaan zonder reptielen te tellen. Op dinsdag telde ik 18 ringslangen op een monitoringsroute van RAVON. Een relatief laag aantal voor de tijd van het jaar nog, maar het voorjaar heeft behoorlijk stilgestaan de afgelopen weken waardoor de meeste ringslangen nog wakker moeten worden. Een van de slangen die ik zag was nog amper wakker, deze zat nog helemaal onder het zand van een lange winterslaap in een zanderig hol.

Vier ringslangen warmen op in de ochtendzon. Niet veel later werd er druk gepaard.
Dit mannetje is pas net wakker uit de winterslaap. Een bad zou hem goed doen!
Ringslang, vrouw

Ook vandaag heb ik nog even een kijkje genomen bij de ringslangen. Vroeg in de ochtend scheen de zon nog volop, maar toen ik er eenmaal was, zat de lucht vol met wolken met een frisse bries. Gelukkig waren de rosse woelmuizen ook leuk om te bekijken, die trekken zich niks van de kou aan.

Een rosse woelmuis kijkt nieuwsgierig rond.

Eén ringslang deed dat ook niet: een flinke vrouw van iets meer dan een meter vond het weer goed genoeg om lange tijd te liggen zonnen (geen zon te zien, maar oké). Voordeel van het zonnen met dit weer is dat de opdringerige en opgewonden mannetjes het te koud vinden. Zij zijn kleiner en kunnen de warmte minder goed vasthouden dan de massieve vrouwen. Bovendien was er vandaag geen fotograaf te bekennen, terwijl het op deze bekende plek doorgaans een drukte van jewelste is in het weekend.

Goed verstopt in het kreupelhout probeert de ringslang nog wat warmte op te vangen. Zeer geschikt voor een mysterieuze foto!

De steenuil lijkt ingedut, maar houdt zijn omgeving scherp in de gaten!

Eén reactie op “Weekje voorjaar”

  1. Prachtige foto’s ! Ben in de natuur nog nooit slangen tegen gekomen, tenzij één enkele keer langs de oevers van het Garda Meer in Italië. Die uil heb je, als afsluiter ook nog mooi op de plaat 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: