Fotograferen kun je leren!

Een tijdje geleden kreeg ik van Paul Luijf het verzoek of hij een keer met mij mee mocht om meer over fotografie te leren. Hij fotografeerde al wel met een compactcamera op de automatische stand, maar een spiegelreflexcamera stond al op zijn verlanglijstje en wat meer kennis over de talloze mogelijkheden die je met een spiegelreflexcamera hoopte hij bij mij te kunnen vinden.

Met mooi licht en de goede instellingen kan een klein boompje met dorre bladeren zelfs mooi worden!

Een bijzonder verzoek natuurlijk, wat ik nog niet eerder heb meegemaakt. Des te meer reden om een dag samen op pad te gaan; het zou voor mijzelf ook leerzaam zijn. Als je iemand iets wilt leren, moet je er zelf immers ook meer over nadenken dan normaal.

We zagen elkaar vorige week in het Renkums Beekdal, een prachtig gevarieerd gebied op het randje van de Veluwe, tussen Wageningen en Renkum. Het was niet warm en niet koud, maar wel heerlijk fris en kleurrijk weer. De zon scheen prachtig tussen de bomen en over het dal. Overal waren vogels te horen.

Vijftig tinten bruin

Mijn eigen stijl is om maar gewoon veel te proberen en te kijken wat werkt. Als het mooi wordt onthoud je de instelling, als het niks is kun je het weer vergeten. Ik heb zelf nooit een serieuze fotografiecursus gevolgd. Ik pik overal wat op en ontdek vooral veel door het te doen. Dat is lastig uitleggen aan iemand die nog niet zo veel van de werking van een camera weet. Toch werkte het heel aardig en mijn stijl paste gelukkig ook bij Paul. Steeds korte uitleg over de instellingen en het effect ervan op je foto, een snel voorbeeldje en dan aan de slag.

Niet denken maar doen! Paul in actie.
Paddenstoeltjes met tegenlicht
Sporenkapsels van mosjes in detail
De oude trouwe bosuil van het Beekdal

 

Zo ontdekten we wat de verschillende sluitertijden, diafragma’s, ISO-waarden en witbalans met een foto deden. Intussen was het Beekdal decor, met mossen, varens, paddenstoelen, herfstblaadjes en natuurlijk de oude bekende bosuil. Als kers op de taart, al was die iets te ver weg voor de lens van Paul, zagen we een middelste bonte specht door de bomen wandelen.

De middelste bonte specht wandelt over een dikke beuk.

Het hoogtepunt van de dag was het fotograferen met een lampje. Ik liet zien wat een ringflitser voor effect heeft op de foto, en vooral wat een simpel zaklampje allemaal teweegbrengt. Je kunt er prachtig tegenlicht mee creëren op een klein voorwerp, of een deel van de foto uit de achtergrond tillen. Dit hebben we in eerste instantie op een half doorschijnend wit paddenstoeltje geprobeerd en daarna op mossen. Ook de zon zorgde af en toe voor mooie effecten op de mossen en varens.

De paddenstoeltjes met het licht van voren (ringflitser).
Het tegenlicht geeft een heel andere sfeer, veel mysterieuzer.
In het landschap lijken de paddenstoeltjes zelfs licht te geven. Rechts op het uitstekende takje houdt een vliegje de wacht.
Werk in uitvoering
Ook mossen doen het leuk met tegenlicht, omdat ze half doorschijnend zijn lijken ook deze sprietjes licht te geven dankzij mijn zaklampje.
Tot slot doet de zon nog een duit in het zakje: bijna het zelfde effect als mijn zaklamp.

Tussen de foto’s door was het natuurlijk ook nog heel gezellig. We hebben heel wat afgekletst over van alles en nog wat. En als er wat moois te zien was, moest er natuurlijk gewerkt worden. Het was een gezellige en voor ons beiden een leerzame dag.

Aan het eind van de dag zei het roodborstje ons nog even gedag.

 

Gelinkte pagina: Lezingen en (privé-)excursies

2 Reacties op “Fotograferen kun je leren!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: