Kwintelooyen uitgelicht

Op zaterdag 12 september ben ik op Kwintelooyen wezen kijken. Net als Ecozone de Klomp is Kwintelooyen een gebied waar ik graag kom om naar libellen te kijken. Als recreatiegebied is Kwintelooyen bekend, maar natuurliefhebbers komen er niet erg veel. Ook als de dagcamping vol staat is het bij de vennetjes meestal erg rustig.

Bruinrode heidelibel, vrouw

Vandaag had ik, behalve leuke libellen ontdekken, nog een doel. Ik heb namelijk een ringflitser gekocht, een soort flitser die als een ring om de lens heen zit. Hierdoor flits je, wanneer je heel dichtbij je onderwerp bent, niet over je onderwerp heen zoals bij een gewone flitser. Met behulp van deze flitser wilde ik ander soort foto’s maken dan ik meestal maak. Ik denk dat het wel gelukt is. Een mooi effect geeft de flitser in elk geval wel, ook overdag. Het is mooi zacht en gelijkmatig licht dat je onderwerp nét iets meer belicht dan de achtergrond. Hierdoor krijg je een wat donkere foto waar het onderwerp mooi uitgelicht wordt.

Sepedon sphegea, een klein vliegje

Voor mijn doel was eigenlijk elk insect mooi om op de foto te zetten, maar ik natuurlijk wel een beetje op bijzonderheden gelet.

Elzenhaantje
Tengere pantserjuffer, vrouw
Twee tengere pantserjuffers, eiafzettend in tandem

De twee zuidelijke heidelibellen die nog aanwezig waren mochten mij natuurlijk niet ontgaan. Overigens wilden ze niet blijven zitten voor de foto. Wel mooi voor de foto waren de verse icarusblauwtjes, die dit jaar een derde generatie hebben.

Icarusblauwtje, man

Een kakelvers, hemelsblauw icarusblauwtje

Verder was er een mooie zwervende pantserjuffer, een moerassprinkhaan (dit jaar nieuw in het gebied) en hooibeestjes (net als het icarusblauwtje van de derde generatie). Met moeite kon ik nog wat heidebloemetjes vinden, die, hoe cliché ook, erg mooi zijn.

Zwervende pantserjuffer, man

Bruinrode heidelibel, man
Bruinrode heidelibel, man
Bruinrode heidelibel, vrouw
Bruinrode heidelibel, vrouw
Moerassprinkhaan, man

Hooibeestje
Bloemetjes van de struikhei in detail. Hoe cliché een foto van bloeiende heide ook is, op deze manier zie je ze toch niet vaak!

Net voor ik naar huis wilde gaan stopte mijn camera er plotseling mee. Midden in een serie foto’s liep hij plotseling vast. Er begon wat te flikkeren. Niks hielp. Toen ik hem door de batterij eruit te halen uitgezet had, ging hij voorgoed uit… Omdat het al een vrij oude camera was heb ik hem total loss verklaard. Opsturen zonder te weten of hij gemaakt kan worden terwijl dat wel weer een bak geld kost is hij niet meer waard. Einde tijdperk van mijn geliefde Canon EOS 70D.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: