Libellen in Ecozone de Klomp

Ik loop een beetje achter met het schrijven van blogs. Zodoende komt nu dit stukje met foto’s van 23 augustus.

Eerder in de maand schreef ik al over zuidelijke glazenmakers ‘in de Gelderse Vallei’. Met enige vertraging heb ik er geen moeite mee deze locatie te noemen. Op dat moment zaten er zo veel dat ik liever niet de precieze locatie op straat wilde hebben, zodat het er rustig zou blijven.

Een al aardig kapotgevlogen zuidelijke glazenmaker

Want een rustig gebied is Ecozone de Klomp, pal tegen de A12 bij Veenendaal, zeker. Ik ben er nog maar één keer iemand tegengekomen. De exmoorpony’s inmiddels ook één keer. Ondanks dat het heel leuk is, is niet groot en niet bekend. Floristen van de KNNV schijnen er wel te komen, wat ook te begrijpen is met alle zeldzame plantensoorten in het gebied.

Ik kom natuurlijk voor de vlinders en libellen. Na mijn topscore van maar liefst zestien zuidelijke glazenmakers begin augustus wilde ik wel eens zien wat ervan overgebleven was. Het weer bleek wel enigszins moeizaam te zijn: grotendeels bewolkt en een flinke wind. Mijn hoed vond vooral dat laatste niet leuk. De libellen ook niet. In eerste instantie zag ik vrijwel niks, maar na een tijdje vond ik toch wel wat heidelibellen. Toen de zon toch even doorbrak ging het ook ineens hard met de libellen.

Een vrouwtje paardenbijter hangt in het zwakke zonlicht in een berk. De foto is overigens van 18 augustus in Stadskanaal, maar past qua illustratie beter in deze blog dan in mijn verhaal over de groene glazenmaker van die dag.

Tegelijk met drie paardenbijters zag ik twee zuidelijke glazenmakers en een zuidelijke heidelibel. Lastig kiezen wat er dan op de foto moest. Uiteindelijk ben ik vooral voor de heidelibel gegaan.  De zuidelijke glazenmaker was al flink versleten en daardoor niet erg fraai meer. Zuidelijke heidelibellen bleken er wel meer te zijn. Uiteindelijk heb ik er zelfs nog 21 geteld, wat toch heel wat is voor een klein gebiedje waar ze tot nu toe amper gezien zijn. Van de zuidelijke glazenmakers waren er nog vijf over. Dat viel op zich ook te verwachten, het einde van de vliegtijd naderde rap voor deze soort.

Een vrouwtje zuidelijke heidelibel draagt twee mijten Arrenurus papillator bij zich
Zuidelijke heidelibel, vrouw
Zuidelijke heidelibel, man

Andere leuke soorten die ik zag waren de zwervende pantserjuffer (nog niet eerder gemeld in het gebied) en de tengere grasjuffer, die ik dit jaar nog amper gezien had. Al met al een dagje met leuke waarnemingen dus!

Zwervende pantserjuffer, man
Steenrode heidelibel, man

Eén reactie op “Libellen in Ecozone de Klomp”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: