Zomerreptielen

In tegenstelling tot eerdere jaren ben ik ook de afgelopen maand nog vaak op zoek geweest naar reptielen. De beste tijd om reptielen te zien is het voorjaar – in maart en april – maar als je weet wat de goede dagen in de zomer zijn kunnen ook die dagen succesvol zijn.

Half juni ben ik reptielen gaan monitoren in één van mijn vaste gebieden op de Veluwe. In dit gebied zijn de scores meestal niet spectaculair, maar we hadden de perfecte dag. De temperatuur ging iets over de twintig graden heen, het was redelijk dicht bewolkt en windstil. Om te beginnen was het aantal zandhagedissen drie keer zo hoog als op de gemiddelde rond. Maar de grote klapper was dat we maar liefst twee gladde slangen vonden, waarvan eentje zich ook prachtig liet zien.

Een gladde slang (vrouwtje) goed verstopt in de begroeiing. Zoals je een gladde slang meestal aantreft.
Maar soms laten ze zich ook heel fraai zien, zoals dit mannetje.

Afgelopen weekend ben ik met twee anderen in een ander gebied geweest. Het weer was perfect, behalve dat er erg veel wind stond. Dat maakte dat het er lang op leek dat het een nultelling zou worden. Maar, zo zeg ik heel vaak, het kan tot de laatste meter. En zo was het. Vlak voor de uitgang van het gebied ontdekte ik een prachtige gladde slang. Dag weer goed.

Op de valreep: een prachtige gladde slang (vrouw). De foto’s kunnen beter, maar ik kreeg niet veel tijd. Volgende keer weer een kans.

2 Reacties op “Zomerreptielen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: