Witwangsterns en meer

In het Pinksterweekend ben ik naar het noorden geweest om de familie na maanden weer te zien. Maar tussendoor was er tijd voor meer pret. Zo ben ik één middag naar de Onnerpolder bij het Zuidlaardermeer geweest. Sinds enkele jaren broeden hier witwangsterns, in de rest van Nederland een zeldzame soort. Daar plaatselijk niet. Bij bosjes vlogen ze rond, op korte afstand van de vogelaars jagend op kleine visjes.

Het zijn prachtige sierlijke vogels, maar niet makkelijk te fotograferen. Ze vliegen onregelmatig, regelmatig slingerend en duikend om een kostje bij elkaar te vissen. Achthonderd foto’s verder had ik er een aantal waar ik redelijk tevreden mee was.

Een witwangstern: herkenbaar aan de zwarte buik in contrast met de witte wangetjes.

 

Verder was het ook leuk in het gebied: op grote afstand liepen er steltkluten rond, zwarte sterns en visdiefjes vlogen rond en lastiggevallen door een bruine kiekendief kwam er een zeearend overvliegen. Maar het leukst waren misschien wel de vele geoorde futen met jongen, waarvan enkele ook dichtbij de kant te bewonderen waren. Wat een prachtige, kleurrijke vogels. Tropisch haast!

Een zeearend wordt lastiggevallen door een bruine kiekendief
Een geoorde fuut met een jong op de rug
De partner komt met verse vangst

Maar de ouders moeten de veren ook even kunnen schudden, dus het jong mag even zelf zwemmen

En weer liften

Zoals wel vaker als ik een zeldzame soort aan de andere kant van het land gezien heb, werden er twee weken later twee witwangsterns boven de Rijn bij Wageningen ontdekt. Op nog geen drie kilometer van huis. Deze hebben een aantal dagen in de buurt rondgehangen en waren bij avondlicht prachtig te zien!

Twee witwangsterns boven de Rijn bij Wageningen

Een mooie lucht sluit een mooie avond af

De Wageningse Uiterwaarden met de stad op de achtergrond
Een groepje casarca’s zoekt in het laatste licht naar voedsel
Casarca
Maar de lucht kan nóg mooier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: