Slangenjong

Vandaag ben ik met libellenman Marcel Wasscher op stap geweest. Bij gebrek aan libellen zo vroeg in het jaar heb ik hem meegenomen in het reptielenwereldje. En natuurlijk ‘gewoon’ genieten van het mooie landschap en de zingende vogels.

Onderweg raken we aan de praat met twee slangenonderzoekers van Ravon. Zij doen populatieonderzoek naar de kleine adderpopulatie. Gladde slangen en ringslangen worden ook opgemeten en gefotografeerd voor het onderzoek. Ik beloof een gil te geven als ik een slang vind. We gaan uit elkaar.

Tien minuutjes later houden we even stil. Ik ga even plassen in het bos. Zover kom ik niet. In de open vegetatie zie ik een jonge gladde slang kruipen. Ik spring er bovenop. De zandhagedis die een meter verderop zit kijkt me verbaasd aan, maar blijft rustig zitten. Met de gladde slang in mijn handen roep ik de onderzoekers die een paar honderd meter verderop lopen.

Normaal gesproken is het absoluut niet de bedoeling dat slangen gevangen worden. Dit kan veel stress veroorzaken, nog los van dat slangen kunnen bijten om zichzelf te verdedigen. Alle slangensoorten in Nederland zijn bovendien beschermde diersoorten die niet verstoord mogen worden. Ik ben zelf ook erg terughoudend met het vangen van slangen. Omdat ik zelf in een ander gebied ook als vrijwilliger van Ravon loop weet ik hoe ik met slangen om moet gaan. De slangenonderzoekers waren nog in de buurt en dan is het de moeite om de gladde slang te vangen, op te meten, te wegen en de kop te fotograferen, waaraan ze individueel te herkennen zijn. De betreffende gladde slang is een jong van vorig jaar, amper twintig centimeter lang. Hij is superdun en weegt ongeveer drie gram.

Nog met de gladde slang in mijn handen ontdek ik een hazelworm die de beek over zwemt. Dat ze kunnen zwemmen wist ik, maar ik had het nog nooit gezien. Hij wordt door ons de beek uit geholpen. Het koude water heeft hem geen goed gedaan, hij is erg koud en langzaam. Of het expres of per ongeluk was zullen we nooit weten, maar verstandig was het niet om te gaan zwemmen.

De jonge gladde slang

De ongelukkige hazelworm die in de koude beek terecht kwam.

Beide dieren laten zich mooi fotograferen en ze krijgen snel hun vrijheid terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: