Doortrekkers

Zaterdagavond, net na het avondeten, keek ik op mijn telefoon. Een appje. Iemand had een Europese kanarie horen zingen. Ik keek op het kaartje dat was bijgevoegd. Tweehonderd meter van mijn huis vandaan! Mijn camera ligt nooit ver weg voor het geval er iets bijzonders over de tuin vliegt, dus binnen 10 seconden was ik met camera en al de deur uit. Ik bleek niet de enige te zijn, maar hij was niet meer gehoord. Gelukkig was het niet heel druk, maar ideaal was het natuurlijk niet met het oog op corona.

Als buurtbewoner wist ik dat alle andere vogelaars niet op de plek van de pijl stonden. De buurt is best verwarrend met alle hofjes en grasveldjes. Maar ik had op de satellietkaart een rode auto in de buurt van de pijl gezien. En ik weet waar die rode auto thuishoort. Ik liep na een kort praatje met een paar andere vogelaars door, recht naar de plek waar de pijl geplaatst was. Ik hoefde niet lang te zoeken, de kanarie zat er gewoon nog te zingen. Erg hoog in de boom en er was nog maar weinig licht, maar toch erg leuk om die zo dichtbij je huis te zien. Toen ik één redelijke foto had ben ik gelijk weer naar huis gegaan. Een klein beetje groepsvorming ontstond er wel bij het vogeltje. Ondanks dat er over het algemeen goed afstand gehouden werd onderling, vond ik het beter om niet langer dan nodig te blijven staan.

De Europese kanarie zit hoog in een plataan te zingen

Op zondag ben ik met mijn ouders een stukje door de Betuwe gaan fietsen. Het beste kwam gelijk al, net aan de overkant van de Rijn vanaf Wageningen. Een rode wouw vloog heel langzaam en laag over ons hoofd. Behalve deze mooie waarneming bleef het bij algemenere vogels. Wel zagen we langs de Waalbanddijk bij Dodewaard een koninginnenpage en verderop de eerste gierzwaluwen overvliegen. Mooi dat die er weer zijn!

De rode wouw komt langzaam overvliegen bij Hemmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: