Onderzoeksdagje Weerribben

Voor mijn eindwerkstuk (profielwerkstuk) ben ik bezig met een onderzoek over de groene glazenmaker en met name de krabbenscheer waar de larven in leven. De larven zijn namelijk strikt gebonden aan de krabbenscheer. Maar wat is dé perfecte krabbenscheer? Op zomerkamp heb ik al een goeie start gemaakt met het project, en zondag 18 augustus ben ik met mijn enthousiaste biologiedocente Sietske (middenin de zomervakantie!) en twee vrienden, Kylian en Sanna, naar de Weerribben geweest om nog wat resultaten te verzamelen.

Doe de krabbenscheer!
Even iets laten zien over de larvenhuidjes van de groene glazenmakers

Het was een heel gezellige dag, en we hebben zelfs een aantal volgroeide larven van de groene glazenmaker gevangen, wat redelijk bijzonder is halverwege augustus. Het zouden nu namelijk óf volwassen libellen moeten zijn, óf ze moeten nog een jaar. Maar deze larven stonden op openbarsten en zullen ergens de komende dagen nog uitsluipen. Doordat het weer niet fantastisch was hebben we niet veel volwassen libellen gezien, en al helemaal geen groene glazenmakers. Daarvoor moeten we dan nog een keer terug als we dat willen.

Twee larven van de groene glazenmaker

Op deze foto kun je het vangmasker waarmee de larve zijn prooien vangt goed zien

Ondanks dat hebben we een heel gezellige en nuttige dag gehad waarin we veel gegevens hebben verzameld, met dank aan Staatsbosbeheer voor het lenen van een boot en het geven van een vergunning. Ik hoop de resultaten over een aantal maanden te kunnen publiceren.

Even krabbenscheer pakken voor metingen

Klein nadeel: je hebt constant waterplanten aan je motor hangen op de ondiepe stukken…

Met dank aan de foto’s met mensen erop van Sietske Galama!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: