Drenthe en Twente

De afgelopen week ben ik met mijn ouders op de fiets door Drenthe en vooral Twente gegaan. We begonnen vorige week zondag met familiebezoek in Erica in Drenthe. Op maandag zijn we vanaf daar een dagje naar het Bargerveen geweest, één van de mooiste en meest intacte hoogveengebieden van Nederland.

Het weer was niet subliem, maar daardoor juist ideaal. Het was net warm en af en toe zonnig genoeg om de insecten en reptielen een beetje actief te laten zijn, maar het was zo koud dat niks erg veel snelheid had. Al snel hadden we de eerste zonnende adders gevonden, die ook rustig bleven liggen. Al snel daarna stapte mijn vader bijna op een aardbeivlinder, en ook die liet zich met de macrolens tot enkele centimeters benaderen. Daarna volgden meer adders en aardbeivlinders, plus dat de eerste noordse witsnuitlibellen en maanwaterjuffers al aanwezig waren. Tot slot zagen we nog een blauwborstje zingen en twee kraanvogels langsvliegen.

Verse vrouw noordse witsnuitlibel, het larvehuidje waar ze uitgekropen is hangt eronder
Adder, vrouw
Aardbeivlinder
Aardbeivlinder
Adder, man
Aardbeivlinder op zijn waardplant: de tormentil
Aardbeivlinder op een pinksterbloem
Aardbeivlinder op een pinksterbloem
Stipfopwesp
Verse man maanwaterjuffer
Bruine winterjuffer, man
Maanwaterjuffer, man

De dag daarna gingen we door Duitsland naar Twente fietsen. De Duitse veengebieden worden nog steeds afgegraven, al komt er ook steeds meer natuur bij. Ook staat het landschap vol met jaknikkers om olie omhoog te pompen. In één van de Duitse veengebieden troffen we een fitis met een heel eigenaardige zang. Daarnaast was hij erg grauw en met donkere poten die bijna altijd licht zijn. We dachten eerst aan een gekke soort of ondersoort die hier niet thuishoort, maar het blijkt toch nog binnen de variatie van de gewone fitis te passen. Het geluid is hier te luisteren. De dag eindigde in een trekkershut op een camping in Tubbergen.

De afwijkende fitis

Op woensdag zijn we verder gaan fietsen om alle grote stedelijke gebieden heen naar Buurse. Het landschap was prachtig, maar bijzondere waarnemingen hebben we deze dag niet gedaan.

Vanuit het NIVON-huis in Buurse zijn we op donderdagochtend het Haaksbergerveen in geweest. Weer was het weer een beetje matig, maar daardoor dus opnieuw ideaal. De zon kwam er een beetje door, genoeg voor vier adders om te gaan zonnen. Ook hier vlogen net als in het Bargerveen wat libellen rond, plus drie kraanvogels die we meerdere keren over zagen vliegen en een kilometer verderop in het veen landen.

Kraanvogel boven nog mistig Haaksbergerveen
Twee andere kraanvogels werden opgehaald
Adder, vrouw
Nachtpauwoog
Parende adders. De grijze is het mannetje en de bruine is het vrouwtje.
Boomvalk

’s Middags regende het, maar vanuit het NIVON-huis zagen we een eekhoorntje van mooi dichtbij.

Eekhoorntje bij het NIVON-huis

Op vrijdag zijn we tot slot verder gaan fietsen naar Winterswijk. Daarbij kwamen we langs het Zwillbrockervenn, net over de grens in Duitsland waar een flamingokolonie zit. Hij bestaat vooral uit oorspronkelijk ontsnapte Chileense, rode en Europese flamingo’s, maar het is goed mogelijk dat er van de inheemse (Europese) soort ook wilde dieren bijgekomen zijn. Drie jaar terug waren we er ook en toen hebben we ze prachtig gezien, dit keer waren ze vrij ver weg, maar het blijven mooie beesten.

Chileense flamingo’s bij het Zwillbrockervenn

2 Reacties op “Drenthe en Twente”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: