Libellenkaderkamp Weerribben

In het afgelopen weekend ben ik met de NJN en de JNM op libellenkamp geweest in de Weerribben. Gisteren gingen we met een NVL-excursie mee op zoek naar de donkere waterjuffer, op de enige vindplaats in West-Europa. Met de boot gingen we erheen, en daarna was het zoeken met een stuk of 30 man. Een heel aantal leuke waarnemingen van onder andere de eerste sierlijke witsnuitlibel, noordse winterjuffers en bruine korenbouten later werd eindelijk een donkere waterjuffer gevonden. Hier bleef het bij helaas, maar ondanks het lastige gedrag heeft iedereen hem aardig kunnen zien.

Verse glassnijder, vrouw
Donkere waterjuffer, man

Bij een ander stukje Weerribben vonden we meer libellen en ook een paar zilveren manen, prachtige parelmoervlinders die net beginnen met vliegen. Ook vonden we een gevlekte ringslang.

Zilveren maan
Verse bruine korenbout
De gevlekte ringslang nam een cobrahouding aan, gedrag dat bij ringslangen zelden voorkomt
Gevlekte ringslang

’s Middags in het Woldlakebos waren ook héél erg veel libellen. Honderden smaragdlibellen waren er al te zien, en een paar handen vol met gevlekte witsnuitlibellen, sierlijke witsnuitlibellen, viervlekken en bruine korenbouten.

Sierlijke witsnuitlibel, verse vrouw
Smaragdlibel, man
Vrouw smaragdlibel (onder) met een viervlek
Viervlek

’s Avonds ben ik met succes naar de rand van de Weerribben gegaan en heb ik het klein waterhoen gehoord, een zeer zeldzame gast in Nederland. Zien was te moeilijk, hij zat ongeveer 200 meter verderop middenin het moeras.

Het kamp werd voor mij de volgende ochtend leuk afgesloten: op weg naar de trein vloog er een visarend vlak over me heen die geëscorteerd werd door twee handen vol kauwen en een roek.

Visarend met een escorte van kauwen en een roek

Eén reactie op “Libellenkaderkamp Weerribben”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: