Libel met gele vlek op de heide…

Vandaag ben ik met Sjoerd van de NJN op zoek gegaan naar een speciale heidelibel. Het is mogelijk dat wat oudere lezers hem nog wel kennen, want tot niet zo lang geleden was het nog een vrij algemene soort in Nederland. Inmiddels is hij uit Nederland verdwenen en ook op Europees niveau gaat hij heel hard achteruit. Waarom dat zo is is nog niet echt duidelijk. Gelukkig kunnen ze wel vliegen, en zijn er toch nog een paar uit Oost-Europa hierheen gekomen dit najaar. Verrassend genoeg is hij goed te herkennen aan de opvallende gele vlekken op de vleugels: de geelvlekheidelibel.

Bij Hoge Hexel in Overijssel waren er twee gevonden op een klein heideveldje met wat opgedroogde vennetjes. Dat was afgelopen dinsdag. De dagen erna zijn er elke dag nog mensen geweest, en ze hebben hem allemaal gevonden. Vandaag gingen wij dus zoeken. Het begon al goed. Door een wisselstoring kwam ik namelijk een uur later dan gepland aan in Wierden. Sjoerd was al aan het zoeken, hij had namelijk geen last van de problemen rond Arnhem. Hij had alleen nog niks gevonden, dus ik moest wel even aan de bak.

Doordat ik tegelijk aankwam met twee auto’s vol zoekers konden we het kleine gebiedje met tien man gaan uitkammen. Dit resulteerde al in tien minuten in het eerste mannetje! Wel wat vliegerig en niet altijd een even goede smaak voor een geschikt fotoplekje, maar toch een leuk beestje! In de daarop volgende uren ontdekte ik er nog meer, waardoor het aantal opliep tot vier mannetjes. Een vrouwtje hebben we helaas niet kunnen vinden, maar het was toch de moeite waard!

Geelvlekheidelibel, man

 

Want hoelang zal het nog kunnen? De geelvlekheidelibel in Nederland? Of de geelvlekheidelibel überhaupt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: