Zuidelijke gasten in de Millingerwaard

Gisteren ben ik een dagje mee geweest met een nazomerkamp van de NJN in de omgeving van Nijmegen. Ik ging met een groepje naar de Millingerwaard, een uiterwaardengebied aan de zuidkant van de Waal.

Daar gingen we wat meldingen van de zuidelijke heidelibel na. Op 26 augustus had iemand er twee gezien, dus dat was natuurlijk weer een tijdje terug. Daarnaast hadden meerdere personen één vrouwtje gezien op 30 augustus, waarschijnlijk allemaal hetzelfde vrouwtje.

De zuidelijke heidelibel is een zeer zeldzame libel in Nederland die zich alleen met zekerheid voortplant in één gebied in Zeeland. In de loop van de zomer worden het er steeds meer, ook vanuit Zuid-Europa en verspreiden ze zich door heel Zuid-Nederland in lage aantallen, en soms tot nog Noordelijker.

Het zou niet de eerste keer zijn voor mij als er veel meer zouden zitten dan er worden ingevoerd, zoals bij de zuidelijke oeverlibellen in het Renkums Beekdal. En in dit soort gevallen kam ik dan graag het gebied uit op zoek naar meer exemplaren!

Ik ging vanuit huis, en was eerder in het gebied dan de rest van de excursie. Ik kon de plek alvast gaan zoeken, want ook met Google Maps was het niet makkelijk te vinden. Dat bleek al toen ik het probeerde, maar al helemaal toen ik met een camera in mijn ene hand en een telefoon in de andere de excursie naar mij toe probeerde te leiden. Intussen had ik de eerste zuidelijke heidelibel al gevonden, een mannetje. Dat aantal liep redelijk hard op, en toen ruim een half uur na mij de excursie arriveerde had ik al vier mannetjes op de teller staan. Terwijl we dit hoekje waar ze alleen leken te zitten uitkamden vonden we steeds meer leuke dingen. Om te beginnen een mengtandem, een mannetje zuidelijke met een vrouwtje bloedrode heidelibel. Daarna ook twee andere tandems met zowel man en vrouw zuidelijke heidelibel. Later ook nog een los vrouwtje en meer losse mannetjes.

Zuidelijke heidelibel, man

 

Op dit mannetje zit een watermijt. Dit zou best de zeer zeldzame Arrenurus papillator kunnen zijn, een soort die vaker op zuidelijke heidelibellen wordt aangetroffen die ze meeneemt uit Zuid-Europa.
Mengtandem, man zuidelijke en vrouw bloedrode heidelibel
Mengtandem
Close-up mannetje
Tandem met twee zuidelijke
Tandem met twee zuidelijke
Een vrij vers vrouwtje nog, hele glimmende en tere vleugels met nog witte pterostigma’s
Close-up vrouwtje in de tandem
Zuidelijke heidelibel, man
Zuidelijke heidelibel, vrouw

Met zekerheid hebben we tien exemplaren kunnen tellen, maar het is zeker niet onmogelijk dat er nog veel meer waren. Onze teller stond op vier losse mannen, één losse vrouw, twee tandems en één man in een mengtandem met de bloedrode heidelibel. Een fantastische score voor Midden-Nederland!

Behalve deze zeldzame libellen vlogen er ook nog een heel aantal koninginnenpages rond. Toen we terug gingen fietsen reden we bijna over een gigantische rups heen met heel veel vlekjes en kleurtjes. Het was de zeer zeldzame wolfsmelkpijlstaart die op een paar plekken in de duinen zit, en dus in de Millingerwaard. Een leuke bijvangst, gelukkig reed niemand er helemaal overheen!

Vrouwtje bruine glazenmaker met gevangen wesp
Koninginnenpage
Koninginnenpage
Close-up koninginnenpage
Rups van de wolfsmelkpijlstaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: