Glazenmakers van het Noorden

Vandaag ben ik de hele dag op zoek geweest naar glazenmakers. ’s Ochtends in Drenthe en ’s Middags in Groningen.

’s Ochtends hadden we als doel de Noordse glazenmaker. Dit is een zeer zeldzame soort die in enkele hoogveengebieden in Nederland vliegt, maar ook nog lastig te vinden is. Om het nog moeilijker te maken zat het weer niet mee, met overwegend bewolking. Toch kwam de zon eventjes door. Terwijl de zon doorbrak stonden we een half uur aan de rand van het veentje. Toen de zon net weer achter een wolk schoof na dik een half uur gestaan te hebben kwam dan toch de Noordse glazenmaker voorbij vliegen. Niet heel dichtbij, en vrij kansloos voor goede foto’s, maar ik heb hem wel gezien! Een bewijsplaatje kon er ook nog net vanaf.

Noordse glazenmaker
Noordse glazenmaker

Naast de Noordse glazenmaker zagen we daar nog een glazenmaker, de paardenbijter.

Paardenbijter
Paardenbijter

’s Middags hebben we vlakbij Wildervank gezocht naar de groene glazenmaker. Ook een zeldzame soort die juist vrij veel in (Oost-)Groningen voorkomt. Hij is gebonden aan krabbenscheer, die ook lang niet overal staat. Deze plant kan hele tapijten in sloten vormen. Doordat deze plant veel stekels heeft en de larve van de groene glazenmaker zelf niet, zit de larve er graag in met de stekels als bescherming.

Qua weer was het nu helemaal dichtgetrokken, met een ferme wind erbij. Na heel goed zoeken met de verrekijker vond ik een larvehuidje in de stengels. Kort daarna dook er een vers mannetje de oeverbegroeiing in, die daarna ook goed terug te vinden was. Ook de foto’s wilden nog best lukken, ondanks dat het een onder-achter-tussen-geval was. Snel daarna vloog er nog een, een vrouwtje, die af en toe stopte om wat eitjes op de krabbenscheer af te zetten.

Groene glazenmaker, vers mannetje
Onder-achter-tussen
Close-up
Close-up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: