Ecozone de Klomp

Vandaag ben ik een dagje langs Kwintelooyen en Ecozone de Klomp geweest. Bij Kwintelooyen was niks te zien dat interessanter was dan bloedrode en steenrode heidelibellen, dus daar kan ik kort over zijn.

De Klomp was wel heel leuk. Het is een nieuw natuurgebied dat in de oksel van de A12 en N233 bij Veenendaal. De bedoeling is dat het uit blauwgrasland bestaat met een aantal plassen erin. Het is nog in ontwikkeling, maar het ziet er al goed uit! Op het ene bordje bij de ingang stond vrij struinen en op het andere bordje stond vrij wandelen op paden. Ik heb gekozen voor wat mij het beste uitkwam, namelijk het struinen. Dat bleek ook een goede keuze want na een paar meter hield het pad een beetje op.

De eerste plas die ik tegenkwam was volledig opgedroogd. Het stond wel propvol met een zeer zeldzaam plantje dat op oevers of opgedroogde plassen groeit: het waterlepeltje.

Het stond er propvol mee. Al het oranjeachtige spul is waterlepeltje (het oranje is doordat het deels verdroogd is)
Hij hoort groen met een rood steeltje te zijn
Het vormde een waar tapijt

De volgende plas stond nog wel wat water in, maar dat was vooral een badderplas voor de exmoorpony’s die daar lopen. In de begroeiing naast de plas stonden her en der wat klokjesgentianen, wat erop duidt dat het toch wel een heel bijzonder stukje vegetatie is. In de vegetatie naast de plas zaten ook wat libellen, waaronder veel watersnuffels en lantaarntjes en twee verse vuurlibellen. Zeker voor verse exemplaren is het nog best laat!

Verse vuurlibel, man

Landkaartje, waarschijnlijk hebben ze dit warme jaar zelfs een derde generatie!

Ook vond ik een aantal zwervende heidelibellen. Eén niet uitgekleurd mannetje en twee ook nog vers ogende vrouwtjes. In het veld zag ik twee vrouwtjes vlakbij elkaar maar niet tegelijk. Naast mijn vermoeden bewezen de foto’s ook dat het twee verschillende waren door een bochtje dat eentje in de voorrand van de grens tussen rood het blauw in het oog heeft (rood omcirkeld in de close-ups).

Zwervende heidelibel, verse vrouw

Het valt met op dat ik ze dit jaar nog niet eerder ben tegengekomen, ondanks dat dat vorig jaar toch wel af en toe lukte. Ook op waarneming.nl valt mij op dat er dit jaar veel minder lijken te zijn ten opzichte van vorig jaar. Heeft iemand enig idee waarom dit is? Waar ik ze nu gezien heb is ook één van de weinige recente locaties in Midden-Nederland.
Verder ben ik wel benieuwd – het is me al eerder opgevallen – waarom worden er bijna alleen niet uitgekleurde exemplaren gevonden, en bijna geen echt uitgekleurde? Kleuren niet alle exemplaren uit, halen ze de “uitkleurleeftijd” niet of is er nog wat anders aan de hand? Ik heb zelfs nog nooit een rood exemplaar gezien.

Nog niet uitgekleurd mannetje zwervende heidelibel

2 Reacties op “Ecozone de Klomp”

 1. Hé Jan-Freerk,

  Allereerst: leuke blog met prachtige foto’s! Ik zag ‘m ergens voorbij komen en sindsdien lees ik mee 🙂 Over die zwervende heidelibellen: die uitgekleurde beestjes die we hier vooral in het eerste deel van het seizoen tegenkomen zijn de zwervers uit Zuid-Europa. Na de ei-afzet ontwikkelen de larven razendsnel (paar maandjes o.i.d.) en vervolgens vliegt in het najaar vooral het nageslacht van die zwerfgeneratie. Leuke reproductietechniek, maar zoals je al aangeeft… die kleuren niet echt goed uit. Volgens mij weten we eigenlijk maar weinig over waar de Nederlandse uitsluipers naartoe vliegen. Bij ons in Brabant kruipen er tot laat in het seizoen nog van die verse beestjes uit de ondiepe plassen, maar ik zie ze ook nooit ver van de waterpartijen, en dan eigenlijk altijd “supervers”. Denk dat ze niet heel lang leven… Maar hé, de pas uitgeslopen diertjes zijn toch echt het mooist!

  Groet,
  en ik kijk uit naar je toekomstige vondsten.

  Willem.

  Geliked door 1 persoon

  1. Beste Willem,
   Leuk om te horen! Die theorie heb ik inderdaad inmiddels ook via de NVL libellenstudie groep in Facebook gehoord. Het lijkt er dus op dat ze hier niet overwinteren.
   Dat er dit jaar minder zijn zou dus waarschijnlijk komen door die eindeloze noordoostenwind van het voorjaar, waardoor er minder zijn komen aanwaaien.
   En dat de verse het mooist zijn… Helemaal mee eens! Maar het viel me wel op.
   Dank voor je reactie!
   Groetjes Jan-Freerk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: