NJN-Zomerkamp Meinweg II

Direct achter de vakantie in Midden-Limburg aan ben ik door gegaan naar een zomerkamp van de NJN dat ik meegeorganiseerd had. We hadden een kampterrein tussen Vlodrop en Paarlo, vlakbij de Roer. Ik kwam op dinsdag al aan met een aantal organisatoren, de deelnemers op woensdag.

Aangezien ik dinsdag te vroeg was ging ik alvast een rondje fietsen langs de Roer en door de Meinweg. Daarbij zag ik mijn eerste gaffellibel en een aantal gewone bronlibellen.

Kanaaljuffer
Gewone bronlibel in vlucht

Op woensdag moest ik eerst andere dingen doen, maar aan het eind van de middag was er nog even tijd om met de eerste deelnemers even te zwemmen in de Roer. Daarbij lukte het nu ook een fatsoenlijke foto van de gaffellibel te maken.

Gaffellibel, te herkennen aan de ogen die ver uit elkaar staan en het opvallende groene borststuk en groene ogen.
Gaffellibel met gewone goudoogdaas tussen de kaken

Op donderdag was de eerste excursiedag. Het werd gigantisch warm. We gingen even bij de Roer kijken, maar toen we daar om half elf weggingen was het al 30 graden. De rest van de dag hebben we geluierd bij de Roode Beek op het vlonderpad, lekker in de schaduw. Met niksen was de 36 graden van deze dag goed vol te houden. Zelfs de bronlibellen vonden het heet, die hebben we niet zo veel gezien.

Beekoeverlibel bij de Roode Beek
Beekoeverlibel
Weidebeekjuffer boven de golfjes

Op vrijdag had ik een afspraak gemaakt met Irma Wynhoff van de Vlinderstichting gemaakt om bij de donkere pimpernelblauwtjes bij Posterholt te gaan kijken. Zij leidt het onderzoek naar deze zeer zeldzame soort, die alleen op een paar honderd meter wegberm voortplant. Voor voortplanting is deze soort afhankelijk van de waardplant grote pimpernel én van knoopmieren, die de rupsen verzorgen. Daardoor zijn ze ontzettend kwetsbaar. De donkere pimpernelblauwtjes lieten zich goed zien, maar voor foto’s net te ver weg. Verder zagen we nog wat staartblauwtjes en een zuidelijke oeverlibel. Ook deze dag werd het weer 36 graden, dus na deze ochtendexcursie hebben we de rest van de dag zwemmend in de Roer doorgebracht.

Staartblauwtje, eileggend op een klaver

Kanaaljuffer bij de Roer
Gaffellibel
Gaffellibel
Weidebeekjuffers
Altijd mooi als ze gaan stoeien

’s Avonds was er een maansverduistering met bijkomende bloedmaan te zien

Op zaterdag was het vrij koel, relatief gezien dan. Het werd niet warmer dan 28 graden. In de ochtend hadden we zelfs wat regen in de Meinweg. Om deze reden gingen we een stukje verder lopen. Toen de zon doorbrak op een mooi plekje ontdekte ik een zuidelijke glazenmaker. Heel leuk, want die was nog niet bekend van de omgeving. Een andere excursie die ook hierheen kwam zocht later verder en kwam tot zeven individuen waarvan twee paringswielen! Bij de Roode Beek lieten de bronlibellen zich ook mooi zien.

Zuidelijke glazenmaker
Zuidelijke glazenmaker
Gewone bronlibel
Gewone bronlibel

Op zondag ging ik weer mee naar Posterholt. Bij de wegberm waren al minder donkere pimpernelblauwtjes te zien, het was het einde van het seizoen. Bij een natuurgrasland in de buurt troffen we nog meer donkere pimpernelblauwtjes aan die zich wel mooi lieten fotograferen, en zelfs een paartje dat een uur lang op dezelfde bloem bleef zitten ondanks de vele NJN’ers! Hier zagen we ook een gele luzernevlinder en wat staartblauwtjes.

Gestreepte fopwesp
Gestreepte fopwesp
Sikkelsprinkhaan
Bruin blauwtje
Bruin blauwtje
Staartblauwtje
Grote groene sabelsprinkhaan
Donker pimpernelblauwtje
Donker pimpernelblauwtje
Donker pimpernelblauwtje
Donker pimpernelblauwtje
En ze blijven altijd moeilijk…. Is dit dan een scheefbloemwitje? Ik durf het niet meer te zeggen….
Dit is in elk geval een klein koolwitje
Gele luzernevlinder

Op maandag waren er geen excursies en heb ik bijna de hele dag bij de Roer gezeten.

Op dinsdag ben ik naar de noordelijke Meinweg geweest. Leuk was het vrouwtje zuidelijke glazenmaker dat langsvloog. Ook hier al dus! Ook zagen we een gitzwarte glanslibel die bijna volledig aan hoogveenglanslibel voldeed. Helaas net niet alle kenmerken gezien en geen foto om hem af te maken. Het is zeker niet onmogelijk want ondanks dat hij in Nederland niet in de buurt voorkomt zit er wel een populatie binnen 20 km over de grens in Duitsland.

Vrouwtje zuidelijke glazenmaker
Elke avond zat in dezelfde boom op het kampterrein een kerkuil de hele nacht te roepen
Gevlekte mierenleeuw

Op woensdag ben ik naar het Swalmdal geweest. We hadden een inventarisatievergunning waardoor we er overal mochten komen, ook buiten de paden. We hebben vanaf het zwembad een heel eind door de beek stroomafwaarts gelopen. Uiteindelijke kwamen we uit op een weide waar de Swalm dwars doorheen liep. We hebben alle grindstrandjes afgezocht naar kleine tanglibel, maar die vonden we niet. Wel een heel aantal gaffellibellen. Daarnaast was er niks heel speciaals maar ik was zo wild enthousiast over het fantastisch mooie landschap dat ik er donderdag weer heen ging.

Gaffellibel
Gaffellibel

Toen hebben we bijna de hele Swalm doorgelopen van de Duitse grens tot het dorp Swalmen waar hij uitkomt in de Maas. We hebben geen enkele tanglibel gevonden, wel weer massa’s gaffellibellen. Veel meer dan bij de Roer ook per kilometer.

Gaffellibel
Gaffellibel
Gaffellibel

Vrijdag was bonte dag, en als kampcommissie is het dan traditie de hele dag te werken aan de bonte maaltijd en de bonte avond. Qua natuur was het kamp na donderdag dus afgelopen voor mij, maar wat was het mooi, en absoluut voor herhaling vatbaar!

3 Reacties op “NJN-Zomerkamp Meinweg II”

  1. Wat heb jij een jaloersmakende weken in Limburg gehad. Ik ben niet jaloers op de temperatuur die jullie moesten doorstaan. De soorten en foto’s die je hebt gezien en gemaakt zijn geweldig! Ik heb heerlijk meegenoten!

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: