Vakantie Weert en omgeving

De eerste week van de vakantie heb ik met mijn ouders op een camping bij Weert gestaan. De omgeving was extreem dor en droog waardoor het een uitdaging was om leuke insecten en bloemen te vinden. De vlinders waren vrij schaars doordat de meeste bloemen verdroogd waren, en libellen waren ook lastig te vinden doordat er weinig vennen meer waren waar nog water in stond. Ondanks dat was er nog wel wat moois te zien.

Beekoeverlibel bij een beekje naast de camping
Beekoeverlibel
Weidebeekjuffer

Op de eerste hele dag, op zondag 15 juli, gingen we naar de Ringselvennen en een stuk van de Loozerheide. Bij die eerste gingen we vooral op zoek naar de Duitse zandloopkever, een zeer zeldzame loopkever die alleen daar voorkomt. Na een tijdje goed zoeken konden we hem vinden. Het bijzondere van deze kever is dat hij 7 mm groot is maar toch gigantisch hard rent, of eigenlijk lijkt te zweven. Hij gaat zeker 1 m/s!

Duitse zandloopkever – Cylindera germanica
Duitse zandloopkever – Cylindera germanica
Duitse zandloopkever – Cylindera germanica
Duitse zandloopkever – Cylindera germanica

Deze dag was het eigenlijk te warm om iets te doen, dus voor de rest hebben we niet veel actiefs meer gedaan.

Op maandag gingen we op zoek naar de zuidelijke glazenmaker. Op de bekende plek in Maarheze was alles volledig platgetrapt en geen libel te vinden. Gelukkig vonden we op een nieuwe locatie in de buurt nog wel een paar mannetjes, maar na het zien van de plek bij Maarheze heb ik besloten deze geheim te houden. In het Weerterbos waar we daarna nog doorheen fietsten was het ook ontzettend droog en warm. Ook daar zag het er treurig uit.

Zuidelijke glazenmaker
Zuidelijke glazenmaker
Phegeavlinder

Op dinsdag hebben we ‘s ochtends op een ander deel van de Loozerheide gekeken waar nog een klein vennetje met wat water was. Er zaten tengere pantserjuffers, tengere grasjuffers en een zwervende pantserjuffer. ‘s Middags ben ik op de waterski’s gestapt op de watersportplas naast de camping.

Gewone pantserjuffer
Zwervende pantserjuffer
Zwervende pantserjuffer
Tengere pantserjuffers
Tengere pantserjuffers

Op woensdag zijn we naar het grensoverschrijdend natuurgebied de Plateaux – Het Hageven geweest. De Franse naam hoort bij het Nederlands deel, de Nederlandse naam hoort bij het Belgische deel. Ook hier was het vrij droog, maar toch beter dan wat we al gezien hadden. Ondanks dat waren hier toch ook vooral droge vennen te zien. Wel kwamen we een bandheidelibel tegen, een overblijfsel van een populatie die daar gezeten heeft. Hij was al twee jaar niet gezien in het gebied.

Eikenpage naast de tent
Eikenpage
Oranje zandoogje op de Plateaux
Oranje zandoogje
Langsvliegende koninginnenpage
Bandheidelibel, vers vrouwtje
Bandheidelibel

Op donderdag hebben we niet zoveel gedaan. Er moest een fiets naar de fietsenmaker en we gingen zwemmen bij een plas in de buurt.

Beekoeverlibel naast de camping
Beekoeverlibel
Beekoeverlibel

Op vrijdag hebben we bij het Wijffelterbroek en het Stramprooierbroek gekeken. Daar waren wel veel vlinders op een weitje met heel veel bloeiende bloemen. Het viel vooral op dat er veel koninginnenpages vlogen.

Bruine winterjuffer, Wijffelterbroek
Kleine parelmoervlinder
Kleine parelmoervlinder
Koninginnenpage
Keizersmantel

Op zaterdag gingen we verkassen. We gingen door naar een camping in Susteren, in de hals van Nederland.

Zuidelijke keizerlibel langs de Maas op weg naar Susteren

Op zondag gingen we rondkijken in de Doort tussen Echt en Susteren. Een mooi gebied dat vooral bekend staat om de massa’s boomkikkers. En die hebben we gezien, prachtig! Ook vonden we een rups van de zeldzame teunisbloempijlstaart.

Boomkikker

Teunisbloempijlstaart

Deze troffen we dood aan op een grote klis….

 

Op maandag zijn we naar Zuid-Limburg gefietst, naar Kerkrade. Onderweg kwamen we langs de Brunsummerheide waar ik per ongeluk een venglazenmaker ontdekte, die daar al twee jaar niet gezien was, en bovendien de eerste waarneming van het jaar in Limburg. Daarna gingen we door naar Kerkrade. Daar hebben we in het Wormdal gekeken, vooral voor de kleine tanglibel die daar sinds kort lijkt te zitten. We vonden er acht.

Venglazenmaker
Kaasjeskruiddikkopje in het Wormdal
Kleine tanglibel

 

Op de terugweg kwamen we weer over de Brunsummerheide, waar ik ook nog twee zuidelijke glazenmakers vond. Het bleek dat ze er wel al gemeld waren, maar op dat moment wist ik van niks en was het natuurlijk een leuke ontdekking!

Zuidelijke glazenmaker
Zuidelijke glazenmaker
Blauwe glazenmaker
Zuidelijke oeverlibel op de terugweg

Op dinsdag ging ik door naar een zomerkamp van de NJN in de Meinweg bij Vlodrop.

Eén reactie op “Vakantie Weert en omgeving”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: