Outdoorkamp met school

De afgelopen week ben ik met mijn klas en een andere parallelklas van school op kamp geweest in de Ardennen. We zaten op een Outdoorcamping bij Barvaux.

Op maandag kwamen we aan. Terwijl ik nog geen twee minuten buiten de bus stond zag ik al een keizersmantel, en drie minuten later al een aantal kleine tanglibellen! Ik dacht dat dat moeilijk ging worden, maar dat viel dus mee…

De tang van de kleine tanglibel
Kleine tanglibel

Daarnaast was er een plaag van weidebeekjuffers en blauwe breedscheenjuffers, waar een enkele keer een bosbeekjuffer tussen zat als je goed oplette.

Weidebeekjuffer, vrouw
Bosbeekjuffer, man

‘s Middags kwamen er ook nog even twee kleine ijsvogelvlinders langsvliegen. ‘s Avonds werden we verrast door een heel aantal vuurvliegjes.

Op dinsdag ging ik eerst mee met het kanoën. Het regende, maar ja, nat word je toch wel met kanoën. Tijdens het kanoën zag ik een bever onderduiken, en daarnaast een heel aantal ijsvogels.

‘s Middags stond er een GPS-tocht voor ons groepje klaar. Ook toen regende het, maar toen we terugkwamen brak de zon zwakjes door. Gelijk werd ik beloond voor het struinen door een graslandje naast de camping. Er zaten best veel parelmoervlinders. Nadat ik ze had opgezocht bleek dat het purperstreepparelmoervlinders waren, genoemd naar de paarse baan over de onderkant van de vleugels. Deze soort komt vooral in het zuiden van België voor, en veel zeldzamer zo gauw je richting het noorden gaat. Wij zaten een kilometer of 50 hemelsbreed onder Luik.

Purperstreepparelmoervlinder
Purperstreepparelmoervlinder
Purperstreepparelmoervlinder

‘s Avonds werd ik geroepen door een klasgenoot. Er zat een bever! Na wat verder gekeken te hebben langs de Ourthe kwam ik tot 4 bevers, totaal niet schuw en pal naast de camping!

Twee bevers

Op woensdag ging ik eerst mee met mountainbiken. Ook heel leuk om te doen! In de lunchpauze was ik alweer te vinden in een randje langs de camping. Daar zag ik twee libellen vliegen. Heel slank en dun, met duidelijke knots, gele vlekjes over de lengte van het achterlijf en groene ogen: bronslibellen! Achteraf bleken ze nog niet eens gezien te zijn dit jaar, dus ik had ook nog de eerste van het jaar te pakken voor België!

Verder kwam ik ook nog een pruimenpage en een gedeukte gouden tor (dat is echt een soortnaam) tegen.

Geringelde smalboktor
Pruimenpage
Gedeukte gouden tor
Gedeukte gouden tor

Na het lasergamen ging ik aan het eind van de middag weer op de graslandjes naast de camping kijken. Ook nu weer vrij veel purperstreepparelmoervlinders en één kanaaljuffer.

Twee purperstreepparelmoervlinders
Groot dikkopje
Purperstreepparelmoervlinder
Purperstreepparelmoervlinder
Kanaaljuffer, man
Kanaaljuffer, man

‘s Avonds ging ik eerder al bevers zoeken zodat ik foto’s kon maken met meer licht, en ja, om half acht waren er al drie bevers en een muskusrat te zien!

Bever
Twee bevers
Twee bevers
Twee bevers
Bever
Muskusrat
Distel bij zonsondergang

Op de laatste ochtend, op donderdag, had ik heel snel mijn spullen ingepakt zodat ik voor de laatste keer de omgeving af kon struinen. Bij de prullenbakken op de camping vloog een grote vlinder, een grote weerschijnvlinder! Een halve minuut later kwam er nog een weerschijnvlinder bij, maar dit was een kleine weerschijnvlinder, een veel zeldzamere soort! Uiteindelijk kwam ik op de rest van de camping tot drie grote weerschijnvlinders, waarvan er eentje op mijn been ging zitten. Op de graslandjes zag ik nog één nieuwe soort: het geelsprietdikkopje.

Grote weerschijnvlinder. Hij komt aan zijn naam door de blauwe weerschijn. De vlinder is donkerbruin, maar onder een bepaalde hoek kun je de blauwe weerschijn zien. Het is niet echt te doen om volledig blauwe vleugels te fotograferen.

Grote weerschijnvlinder
Grote weerschijnvlinder op mijn been
Kleine weerschijnvlinder tegen de kippenren
Kleine weerschijnvlinder
Geelsprietdikkopje

Op de camping zag ik voor het eerst sinds het eerste uur op de camping weer kleine tanglibellen. Het had veel geregend, en nu was het eindelijk weer echt warm en zonnig. Daar hielden ze duidelijk het van.

De bus was keurig drie uur te laat (file in Luik) en wij waren daarna 2,5 uur te laat terug op school, omdat de terugweg bijzonder soepel verliep.

Zowel qua natuur als andere activiteiten heb ik me prima vermaakt daar!

2 Reacties op “Outdoorkamp met school”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: