Libellen op het Leersumse Veld

Vandaag heb ik een enorme scoordag gehad op het Leersumse Veld. Samen met Jan Katsman heb ik daar de libellentelroute van Jan gelopen. Er was extreem veel te zien. Op dit soort dagen kan het gauw te warm worden, maar kennelijk vonden de libellen het nog prima.

Het begon met al een aardig aantal gevlekte witsnuitlibellen. Vorig jaar zijn ze helemaal niet gezien op het Leersumse Veld, maar dit jaar zijn het er aardig wat. We hebben er zeker een stuk of 20-30 gezien. Ook barstte het van de viervlekken en venwitsnuitlibellen, met af en toe een smaragdlibel en een Noordse witsnuitlibel. Ook vlogen er aardig wat grote keizerlibellen en gewone oeverlibellen rond, samen met een enorm aantal watersnuffels en azuurwaterjuffers.

Tweekleurige smalboktor
Icarusblauwtje
Gewone oeverlibel, vrouw
Watersnuffel, man
Viervlek in een roggeveld
Verse man venwitsnuitlibel in de rogge
Geelbandlangsprietmot
Venwitsnuitlibel, man

Het werd echt spectaculair toen we de sierlijke witsnuitlibel terugvonden, die vorige week daar is ontdekt door Jan. Ik ging het water in met mijn camera om dichterbij te komen. Na korte tijd riep Jan dat ik beter zijn telelens kon komen halen omdat alles zo snel wegvliegt, en dat vond ik natuurlijk geen slechte deal. Met Jan zijn telelens liep ik weer terug, maar de sierlijke witsnuit had blijkbaar zin in vliegen en wilde niet meer zitten. Ik liep verder langs de rand van het water, in de plas, en zag mijn eerste gewone pantserjuffer en tangpantserjuffer van het jaar. Ook zwom er nog een keer een ringslang langs. Na een tijdje lukte het toch om de sierlijke op de foto te krijgen. Ook ontdekte ik een vuurlibel, die daar dit jaar nog niet gezien was.

Tangpanterjuffer, verse man
Tangpantserjuffer
Ringslang
Hoe vaak zal je dat voor elkaar krijgen? Hij is niet mooi, maar wel een venwitsnuit en een sierlijke witsnuit op één foto!
Sierlijke witsnuitlibel boven de plas
Bastaardkikker
Gewone pantserjuffer
Jan met op de voorgrond de sierlijke witsnuit
Sierlijke witsnuitlibel
Eileggende copula azuurwaterjuffers
Venwitsnuitlibel
Vuurlibel, man
Vuurlibel, man
Vuurlibel was inmiddels een sierlijke witsnuit achter is gaan zitten
Sierlijke witsnuit met vuurlibel
Sierlijke witsnuitlibel

Na een tijdje schreeuwde Jan vanaf de kant dat hij een tweede sierlijke witsnuit zag. En ja, er was er nog eentje! Even later kwam ik zelfs tot drie, toen ik er eentje zag zitten en er twee vlak achter elkaar langs mij kwamen racen. Toch wel heel spectaculair, ondanks dat de soort dit jaar opeens overal in Nederland opduikt.

Op de terugweg zagen we nog drie enorme houtwespen. Inclusief legboor en voelsprieten zo’n 15 cm lang! Jan wist dat dit een soort was die een paar jaar geleden nieuw ontdekt is in Nederland, en nog altijd zeer zeldzaam is. Hij had ze er wel vaker gezien.

De zeer zeldzame houtwesp zonder Nederlandse naam: Megarhyssa perlata
Gevlekte witsnuitlibel, man

Alles bij elkaar was dit één van de hardste dagen ooit, echt fantastisch!!

2 Reacties op “Libellen op het Leersumse Veld”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: