Weekendje Steenwijk

Het afgelopen weekend ben ik met de hele familie van mijn moeders kant in een huisjespark in Steenwijk geweest, een traditie met Pinksteren. Uiteraard ben ik zoveel mogelijk naar buiten geweest, waarvan jullie met twee berichten van de Weerribben en eentje van het Dwingelderveld al op de hoogte waren. Nu komt een aanvulling van Landgoed de Eese, waar het huisjespark (Fredeshiem) ook op staat.

Gisteravond ben ik met zonsondergang samen met mijn vader wezen fotograferen aan de rand van een weiland. Het was ontzettend mooi, met erg leuk strijklicht. Tussen de vele draadjes met rupsen, rupsen op paaltjes en rupsen in de bomen liepen ook heel wat grote loopkevers. Dit waren kleine poppenrovers (Calosoma inquisitor). Deze soort legt zijn eitjes in poppen, en is dus gebaat bij zoveel rupsen als dit jaar. Dan zijn er ook veel poppenrovers te zien. De volwassen kever eet blijkbaar rupsen, wat we konden zien, en de larven leven dus van poppen. Ik had ze tot vorig weekend nog nooit gezien, maar nu is het goed losgebarsten!

Ree in het landschap
Bosgierstgras
Spinnetje
Pluizenbol van de paardenbloem
Adelaarsvaren van onderen
Spinnetje
Wants
Rechts een kevertje, links een rups
Kevertje
Strontvlieg
Kevertje
De kleine poppenrover (Calosoma inquisitor): een lompe, heel dikke loopkever

Vanochtend ben ik even gaan kijken op een klein heitje vlak naast het huisjespark. Vorig jaar zaten er erg veel libellen, en ook nu weer! Er vlogen tientallen, zo niet honderden vroege glazenmakers. Er hingen er een stuk of wat in de lucht, maar je kon ook geen stap zetten zonder dat er één of twee voor je opvlogen. Daarnaast waren er enkele grote keizerlibellen, een glassnijder, wat gewone oeverlibellen, een viervlek, een platbuik en wat mooie verse bruine korenbouten.

Bruine korenbout
Bruine korenbout
Viervlek met tegenlicht met beschaduwde bomen als achtergrond. Daardoor krijgt de felbelichte libel met tegenlicht een haast zwarte achtergrond.
Platbuik
Vroege glazenmaker
Vroege glazenmaker
Bruine korenbout
Citroenpendelvlieg
Dat trucje van de viervlek kan ik natuurlijk ook met een bruine korenbout!
Op het grasveld van het huisjespark was een rozenkeverplaag. Bij duizenden zaten ze in het gras!
Rozenkevertjes

Daarna ben ik na een tip van mijn vader even naar één van de vele bloemenweitjes op het landgoed gegaan. Er zaten blijkbaar bruine vuurvlinders, en dat vond ik wel de moeite waard. Ook wemelde het er tussen de vele bloemen van de zweefvliegen.

Bruine vuurvlinder
Gewone pendelvlieg
Bruine vuurvlinder
Gewone pendelvlieg
Bruine vuurvlinder
Bruine vuurvlinder

3 Reacties op “Weekendje Steenwijk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: