De amfibieën komen eraan!

Een week achter de kraanvogels aan komen nu de amfibieën tevoorschijn! Gisteren ben ik voor het eerst salamanders van de weg gaan rapen in de regen, maar bij een graad of 12. Het was waarschijnlijk niet de eerste dag dat ze trokken, maar wel één van de eerste. Elk jaar lijken het er meer te worden. Op ons “vaste” fietspad van 1200 meter dwars door Noordwest (de Rijnsteeg) hebben we 79 kleine watersalamanders levend overgezet! Ons vorige record is van vorig jaar, toen was de piek 56 salamanders op één avond. Van 2016 heb ik geen aantallen die terug te vinden zijn, en in 2015 was de topdag 38. Waar deze explosieve stijging aan ligt dat weet ik niet. Kijken we nu beter? Zijn er inderdaad twee keer zoveel salamanders als drie jaar geleden? Ook maakt het natuurlijk uit onder welke weersomstandigheden je kijkt. Dat was in 2017 ongeveer gelijk, van 2015 weet ik het niet meer.

Het mooiste zou het natuurlijk zijn als het dankzij ons is dat het er zoveel zijn. Maar ja, hoeveel overleven het niet als we niet zouden overzetten? Heel wat waarschijnlijk, want zelfs tijdens het overzetten vonden we 25 doodgereden salamanders. Echter is ook dat aantal gestegen ten opzichte van eerdere jaren waarbij we nooit meer dan 15 doodgereden salamanders vonden.

Uit onze tellingen blijkt dat er dit jaar 108% meer salamanders waren dan 3 jaar geleden. Onze tellingen zijn echter niet compleet natuurlijk, dus dat zal niet kloppen. Dat het er steeds meer worden weet ik wel vrij zeker, en dat is goed nieuws!

Blijf dus goed opletten, want het is zonde als ze worden platgereden! Ook komen over een poosje de kikkers en de padden, waarvan we er gisteren ook een paar hebben gezien (2 padden en een bruine kikker).

Kleine watersalamander, man

 

Kleine watersalamander, man
Zo slecht vallen ze dus op. Heel goed opletten want je ziet ze echt over het hoofd!
Kleine watersalamander, man
Gewone pad, man

Kleine watersalamander, vrouw, met een regenworm als prooi. Eten is natuurlijk ook belangrijk onderweg!
Bruine kikker

Herinnering: Doe ook nog even mee met de ransuilenprijsvraag als je dat nog niet gedaan hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: