Kwintelooyen (deel 5) met ZZZ (Zeldzame Zuidelijke Zeldzaamheid)

Vandaag ben ik naar Kwintelooyen naar Veenendaal gegaan. Er was twee keer een Zuidelijke glazenmaker gezien, en ik was benieuwd of hij er nog was. De laatste melding was van drie dagen geleden, maar al was die glazenmaker er niet meer, dan is Kwintelooyen sowieso een leuk gebied. Ik kreeg alleen niet de kans om libellen te gaan zoeken. Het zoeken was niet nodig namelijk, want de tweede libel die langsvloog was de Zuidelijke glazenmaker! Die vloog aan de overkant van de plas, en was snel verdwenen. Ik ging rustig zitten en wachten tot hij terugkwam.

 Bloedrode heidelibel
 Bloedrode heidelibel
 Bloedrode heidelibel
Bloedrode heidelibel
Paringswiel paardenbijters

Toen dat niet gebeurde besloot ik in een ander deel andere leuke beesten te gaan zoeken, maar die kans kreeg ik ook al niet. Boven een drooggevallen plas vloog de Zuidelijke glazenmaker weer! Heel rustig, vaak stilhangend en later ging hij ook regelmatig zitten. Oftwel, het ideale ingrediënt om een leuke serie foto’s te maken!

En daar is hij dan: de Zuidelijke glazenmaker! (1)
(2)
Zelfs nog even ervan kunnen profiteren dat ik een macrolens had! Moet je die mooie facetogen zien! (3)
Vliegend (4)
(5)
(6)
(7)

De Zuidelijke glazenmaker is een zeer zeldzame libel die vanuit het zuiden oprukt. Het is een zwerver, dus vandaar dat hij af en toe ook in het midden van het land opduikt, maar ook in het zuiden is deze soort zeldzaam. Opvallend is dat dit beest extreem blauw is. Je hebt wel de soort blauwe glazenmaker (die overigens meer groen dan blauw is), maar deze is écht blauw! Alleen het borststuk is mooi groen.

Na deze fotoserie vond ik het wel mooi geweest (ik had op dat moment ongeveer 2 uur door de modder gekropen), en ging ik zeer tevreden naar huis.

Eén reactie op “Kwintelooyen (deel 5) met ZZZ (Zeldzame Zuidelijke Zeldzaamheid)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: