Canada deel 5: Calgary en de Prairie van Alberta

Op 13 juli zijn we vertrokken voor een reis van bijna een maand door Canada! Een geweldige reis door Vancouver Island, de Coastal Mountains, de Rocky Mountains en over de prairie van Alberta. Ik ben vier dagen bezig geweest met het uitzoeken van al mijn 4785 foto’s, en nu is het dan zover. In deze vijf dagen neem ik jullie mee op onze reis door Zuidwest-Canada, elke dag een deel: Vancouver en Vancouver Island, de Coastal Mountains, de Rocky Mountains (1), de Rocky Mountains (2) en als laatste de prairie van Alberta. Veel plezier!

1 augustus

Op 1 augustus werden we wakker in het huis van de nicht van mijn moeder, vlakbij de downtown van Calgary. Deze dag gingen we met Corine (diezelfde nicht) rondkijken in de downtown van Calgary. Downtown, ofwel centrum, zegt het al: een typisch Amerikaanse blokkendoos van straten, straten, nog meer straten en wolkenkrabbers. Op het park waar we doorheen liepen op weg naar de stad na, weinig ruimte voor natuur dus. Behalve ringsnavelmeeuwen, een paar Amerikaanse smienten, wilde eenden en Canadese ganzen na hebben we dus niet veel gezien deze dag.

Amerikaanse Smient

2 augustus

Op 2 augustus gingen we een stukje fietsen langs de Bow River. Een voor Canadese begrippen een rustige rivier, met vrij veel natuur erlangs. We hadden inmiddels wel geleerd dat het niet bijzonder was als je er een visarend langs zag vliegen, maar elke keer dat er eentje langskwam stond je toch wel even te kijken! In een soort park, aangelegd voor vogels (Inglewood Bird Sanctuary), was aardig wat te zien. Het meest opvallend was een donsspecht. Het jonge mannetje kroop door een lage omgevallen boom, en later zag ik op de foto’s dat hij bezig was kleine eitjes van zangvogels aan het pakken was! En dan bedenken dat die donsspecht formaatje vink was, dus toch niet bepaald een grote rover… Ook waren er koningstirannen, Amerikaanse smienten, een Baltimoretroepiaal, enkele killdeerplevieren, kleine kokmeeuwen, ringsnavelmeeuwen, tenminste één prairiemeeuw, grote zaagbekken en zo nu en dan een visarend aanwezig.

Koningstirannen (Eastern Kingbird)
Geoorde aalscholver (Double-crested Cormorant)
De donsspecht (Downy Woodpecker) met een eitje
Vrouwtje Baltimoretroepiaal (Baltimore Oriole)
Witstaartlepelhaas (White-tailed Jack Rabbit)

Weer terug bij Corine zagen we een prairiebuizerd een boom induiken. Gevolgd door de kraaien kwam hij omhoog met een volwassen ekster! Zeer opvallend dat zo’n muizenjager met een volwassen ekster tevoorschijn komt! Hij vloog richting ons, en met de foto was ik eigenlijk net op tijd. Daarna landde hij in de boom in de voortuin, waarna je alleen zijn kop nog kon zien.

Prairiebuizerd met Amerikaanse ekster als prooi en de Amerikaanse kraai achter zich aan (Swainson’s Hawk, American Magpie, American Crow)

3 augustus

Op 3 augustus gingen we met de broer van Corine en Corine naar het Bowness Park. Een “rustig” park zoals Paul (de broer van Corine) dacht, maar door een net geopend zwembad viel dat nogal tegen. Op weg naar het park op de fiets, stopten we nog even om op de man van Corine te wachten. Dit deden we op een niet bepaald uitgekozen plek. Dat bleek tegenover een nest van een visarendenfamilie te zijn. Dit zorgde ervoor dat we bijna constant visarenden zagen. Twee zaten er op het nest, twee op een grindstrandje in de rivier en twee hingen er in de lucht. De twee op het strand waren het leukst. Ze wandelden wat rond, en gingen uitgebreid in bad. Toen ze het zat waren vlogen ze een rondje over de rivier, waarna er eentje besloot op een dode tak te gaan zitten, op zo’n tien meter afstand van ons. Vervolgens was het schieten geblazen, want zo heel vaak krijg je niet de kans om een visarend van zó dichtbij op de foto te zetten! Echt fantastisch!

Bleke rombout (Pale Snaketail)
Badderende visarend (Osprey)
Dát is dichtbij opeens!
Visarend (Osprey)
Even een close-upje maken….

In het park zelf was het vooral gezellig, en niet heel veel natuur om naar te kijken.

Maar nog wel een grijze eekhoorn, zwarte variant (Grey Squirrel)

4 augustus

Op 4 augustus gingen we naar de enige echte prairie van Alberta, de provincie. Op de eerste dag van deze meerdaagse tocht naar het dinosaurus-en-andere-oude-beesten-museum in Drumheller. Daarbij hadden we uiteraard een mooie rit voor de boeg, van een uur of twee. Daarna gingen we nog bij de Horsethief Canyon en de Horseshoe Canyon kijken. Mooie kleikliffen en veel grondeekhoorns, weer een andere soort als in de bergen. Ook vlogen er regelmatig roodstaartbuizerden, prairiebuizerden en soms ook Amerikaanse blauwe kiekendieven over. Die avond overnachtten we in Medicine Hat. Op weg daar naartoe zagen we vanuit de auto een aantal gaffelbokken, de antilope van Noord-Amerika! Opvallend was dat er af en toe witte pelikanen overvlogen bij de snelweg. Dat is toch niet echt iets wat je verwacht op de prairie! Overigens waren er wel af en toe plasjes met watervogels.

Horsethief Canyon
Richardsongrondeekhoorn (Richardson’s Ground Squirrel) roept zijn maatjes. Misschien had het iets te maken met het feit dat er een prairiebuizerd overvloog…
Hetzelfde beest, van zo’n één meter afstand! Dichterbij kon niet als ik nog het hele beest erop wilde hebben!
Kijk maar!
Een klassieke Grain Elevator. Echt iets wat we gezien móésten hebben van Corine!
Richardsongrondeekhoorn (Richardson’s Ground Squirrel)
Amerikaanse watersnippen en een killdeerplevier (American Snipe, Kill Deer)
Donkere bui boven de prairie
Groothoekje vanuit de auto

5 augustus

Op 5 augustus vervolgden we onze weg naar Writing-on-Stone. Een plek vol hoodoos, waar veel rotstekeningen van Indianen gevonden zijn. Ook is het het leefgebied van ratelslangen, en groeien er levensechte cactussen. De cactussen hebben we wel gevonden, maar de ratelslangen lukten niet. Onderweg naar deze plek zagen we ook weer gaffelbokken, en af en toe ook herten. Ook zagen we er groene zwaluwen, die een fluitend geluid maakten. Toch niet iets wat je bij zwaluwen verwacht… Vlinders waren er niet veel doordat het vrij slecht weer was, maar toen het aan het eind van de dag toch nog prairieswarm en zonnig werd kwamen er toch enkele blauwtjes, erebia’s en een kleine page tevoorschijn.

Gaffelbok met jongen (Prong Horn)
Een hele groep!
Patrijzen (Gray Partridge)
Gaffelbok (Prong Horn)
Reuzenstern bij Writing-on-Stone (Caspian Tern)
Melissa Blue
Gray Hairstreak

Toen we wegreden bij Writing-on-Stone schoten er twee prairiewolven (coyotes) uit de greppel het veld op. Kort, maar mooi kunnen zien!

Prairiewolf (Coyote)
En de andere….

6 augustus

6 augustus was onze laatste hele dag in Canada. We werden wakker in Lethbridge. Vandaag zouden we naar Head-Smashed-in Buffalo Jump gaan. Een steile rotswand in het prairielandschap waar de Indianen vroeger de bizons overheen joegen, waarna ze zich te pletter vielen en gemakkelijk gevangen konden worden. Een uniek stukje cultuur, maar wel gecombineerd met natuur. Op de rotsen leven grondeekhoorns, geelbuikmarmotten in Amerikaanse klifzwaluwen. Ook was het lekker warm deze dag, dus de vlinders waren volop actief! Net iets té actief, want ze wilden niet echt zitten…. Het was wel erg mooi, maar aan alles komt een eind. ‘s Avonds reden we terug naar Calgary, voor onze laatste Canadese nacht…

Rosse ruigpootbuizerd (Ferruginous Hawk)
Gevlekte towie (Spotted Towhee)
Geelbuikmarmot (Yellow-bellied Marmot)
Richardsongrondeekhoorn (Richardson’s Ground Squirrel)
Northern Crescent
Richardsongrondeekhoorn (Richardson’s Ground Squirrel)

7 en 8 augustus

We moesten om 12:00 uur onze huurauto inleveren op het vliegveld. Geen tijd om nog iets te doen dus. We namen afscheid van de familie, en vertrokken naar het vliegveld. De douane had te weinig te doen. Er was geen rij, maar je tas moest wel compleet uitgepakt, en alles werd onderzocht voor eventuele drugs. Gelukkig hadden we geen verboden spullen mee, dus waren we eigenlijk maar een klein half uur bezig met het inchecken en door de douane gaan. Toen nog maar even een flinke tijd wachten….

De vliegreis was de mooiste van de twee die we gehad hadden. Het was deels helder, dus was de prairie mooi te zien van boven. Na een tijdje ging de zon onder, maar na ongeveer twee uur kwam de zon aan de andere kant alweer op! Ongeveer boven IJsland was het de mooiste zonsopkomst die ik ooit heb gezien! De kleuren moedigden de Oranje-voetbalvrouwen nog even extra aan, en toen het even wat minder oranje was leek de wolkenwereld wel een poollandschap! Bij aankomst om 7:30 uur op Schiphol, inmiddels op 8 augustus, kregen we nog even een leuk tochtje over West-Nederland; over IJmuiden, Haarlem, Katwijk en nog wat van die dorpjes daar in de westerse wereld. Daarna was het rustig naar huis gaan, dutten en foto’s uitzoeken!

Een mooie canyon
Zonsopkomst boven IJsland
Wat een kleuren! Wat is de natuur toch mooi!
Net een poollandschap!
Haast sprookjesachtig dit!
Wat een vlucht!
IJmuiden
De duinen van Katwijk aan Zee

Morgen…

Morgen komt er geen nieuw deel van deze serie meer, de reis is voorbij! Ik hoop dat jullie genoten hebben van het lezen van de verslagen en het bekijken van de foto’s!

Eén reactie op “Canada deel 5: Calgary en de Prairie van Alberta”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: