Zuidelijke heidelibel op Kwintelooyen

Vorig weekend ben ik voor het eerst dit libellenseizoen serieus op zoek naar libellen gegaan. Ik was alweer een tijd niet op Kwintelooyen, bij Veenendaal, geweest. En dat terwijl het zo’n leuk gebied is! Dat bleek weer eens.

Ik heb het vermoeden dat er al een tijdje een kleine populatie zuidelijke heidelibellen zit, een zeer zeldzame soort die bovendien lastig te herkennen is. Hij lijkt erg veel op de bruinrode heidelibel, die juist zeer algemeen is. Buiten Zeeland is nog nauwelijks voortplanting vastgesteld, maar ze zwerven later in de zomer wel veel rond. Dat lijkt wel een paar (tijdelijke) populaties opgeleverd te hebben.

In 2019 werden enkele verse zuidelijke heidelibellen gevonden op Kwintelooyen, twee weken terug ook eentje. Dat maakte me toch wel nieuwsgierig.

Het weer zat niet mee. Slechts af en toe kwam de zon tussen de wolken door en er stond een stevige wind. Er waren ontzettend veel verse heidelibellen, maar deze zag ik steeds pas als ze opvlogen. En dan gingen ze in één keer hoog de lucht in en verdwenen ze het bos in om op krachten te komen. De paar die ik wel op naam kon brengen waren allemaal bruinrode heidelibellen.

Een paar uitgekleurde heidelibellen waren er ook.

Vrouw en man bloedrode heidelibel

Vooral bloedrode heidelibellen, maar ook een andere, nóg rodere soort. Een stuk of vijftien zwervende heidelibellen vlogen er rond, ook een zuidelijke soort. Deze overleeft de Nederlandse winters (nog) niet en moet dus elk jaar opnieuw vanuit Zuid-Europa hierheen vliegen. Hierdoor wisselen de aantallen per jaar sterk.

Zwervende heidelibel, man

Een aantal pantserjuffers vond ik ook, zowel de tang-, hout-, tengere als gewone pantserjuffer. De zwervende pantserjuffer was hier ook gezien, maar die kreeg ik niet te zien.

Gewone pantserjuffer, man
Parende tangpantserjuffers
Verse houtpantserjuffer

Toen ik mijn zoektocht bijna wilde opgeven kwam er toch nog een verse heidelibel uit de oever omhoog. Een paar meter verder plofte hij neer. Bingo: een zuidelijke heidelibel! Een kakelvers mannetje van Utrechtse bodem! Hij liet zich prima bekijken en vanuit alle hoeken op de foto zetten. Een mooie vondst en een goede afsluiter van de dag!

Een verse zuidelijke heidelibel (man) van boven
Vanaf de zijkant is deze soort herkenbaar dankzij de poten met veel geel en het ontbreken van duidelijke zwarte naden op het borststuk.

2 Reacties op “Zuidelijke heidelibel op Kwintelooyen”

  1. Mooie vondst JanFreerk! Vorig jaar ook eiafzet in Leersumse Veld, maar tot nu toe nog geen verse exemplaren gevonden. Wel één mannetje zwervende hl, tegen vorig jaar tientallen en eiafzet en verse beesten in het najaar. Maar LV is door de droogte beetje crisisgebied voor libellen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: