Insecten in de Millingerwaard

Gisteren ben ik een middagje in de Millingerwaard geweest op zoek naar insecten. Het was grotendeels zonnig, maar de harde wind maakte het moeizaam. Als er al wat te zien is, is het nog lastig om een foto te maken op het bloemetje dat stevig heen en weer geschud wordt. Toch zijn er in de luwte wel insecten actief. Vooral de wolfsmelken zijn in trek. Op de eerste paar heksenmelken zitten veel sluipwespen en wat kevers. Onder andere kleine wespenboktorren en een paar goudwespjes. Ook zien we een grote zweefvlieg: een stipfopwesp. Maar het mooist is de wolfsmelkwespvlinder die we laag door de begroeiing zien vliegen. Om hem te fotograferen moeten we het blaadje waar hij op landt vasthouden. De wind waait hard door.

De stipfopwesp op de heksenmelk

Een goudwesp
Groen zuringhaantje op een – jawel – zuring
De wolfsmelkwespvlinder naast een veldje met heksenmelken

Verderop in het meer open terrein zien we ook rondom de cipreswolfsmelken wespvlinders vliegen. Dit blijkt het veel zeldzamere tweelingbroertje van de wolfsmelkwespvlinder te zijn. Ze zijn niet op uiterlijk uit elkaar te houden, maar op basis van de waardplant. Omdat deze dieren rondom de cipreswolfsmelken zitten gaat het om de schijnwolfsmelkwespvlinder. De eerste paar die we zien zijn behoorlijk actief. Als kleine fladderende wespjes (maar het zijn vlinders!) vliegen ze laag door de begroeiing. Later gaat er ook nog eentje prachtig bovenop een wolfsmelk zitten.

Schijnwolfsmelkwespvlinder in het meer open terrein met cipreswolfsmelken.
Schijnwolfsmelkwespvlinder op zijn waardplant, de cipreswolfsmelk

Een opvallende rups op de zwarte toorts: van de kuifvlinder

Als afsluiter van de middag vliegt er een zwarte wouw van dichtbij over.

Een zwarte wouw komt dichtbij langszeilen

Eén reactie op “Insecten in de Millingerwaard”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: