Hoogtijdagen voor reptielen

De afgelopen twee dagen ben ik voor RAVON en Staatsbosbeheer op pad geweest. Zonnige dagen in de eerste helft van april zijn perfect om reptielen te tellen.

Gisteren ben ik samen met Rob bij Steenberg op de Veluwe geweest. Al snel hadden we de eerste zandhagedis gevonden. Niet veel later ontdekte ik een vrouwtje adder, die zich prachtig liet bekijken. Haar kop lag goed verstopt tussen het gras, maar ze kon goed opwarmen in het zonnetje. Met nog een aantal zandhagedissen en levendbarende hagedissen was de uiteindelijke score voor het gebied niet verkeerd.

Zandhagedis, een mannetje dat nog op kleur moet komen
Adder, vrouw

Vandaag was het nog warmer. Het was maar hopen dat het onderlangs de Wageningse Berg niet te druk zou zijn om ringslangen te tellen. Gelukkig viel het, vooral ’s ochtends vroeg mee. Later werd het wel behoorlijk druk maar iedereen hield goed afstand waardoor ik wel door kon tellen. Het nadeel is dat ik daar vanaf een druk fietspad tel, in plaats van kriskras van het pad af door een gebied heen zoals op de Veluwe.

De ringslangen deden de zorgen vergeten. Ik heb een monsterscore neergezet, al is het record van deze route nog niet verbroken. Dat blijft op 42 staan, al zat ik er met 37 niet ver onder. Op één plek zag ik er maar liefst 16, een kluwen met een stuk of 10 parende ringslangen en 6 los er omheen. Verspreid over de rest van de route zag ik nog een aantal kluwen een losse slangen. Ik heb niet veel foto’s gemaakt omdat ik druk genoeg was met afstand houden van andere liefhebbers en het tellen van de vele slangen.

Ringslang, een flinke vrouw van ongeveer 1,20 meter.
Ringslang, man

2 Reacties op “Hoogtijdagen voor reptielen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: