Beekprik op de Veluwe

Gisteren ben ik met mijn vader voor het eerst dit jaar weer naar iets koudbloedigs op zoek geweest. Ik wilde wel weer eens iets anders zien dan vogels en in het zonnetje was het erg lekker.

We zijn naar de Koppelsprengen bij Apeldoorn, een mooi complex van bronbeekjes midden op de Veluwe. Het doel was de beekprik, een zeldzaam visachtig dier dat niet echt een vis is maar er wel veel op lijkt. Een belangrijk verschil is het larvestadium van zo’n zeven jaar waarin de beekprik zonder ogen en karakteristieke zuigsnuit in de bodemlaag van de beek leeft. Daarna verandert hij tijdens een metamorfose in een visachtig dier, paart en sterft binnen een paar weken.

De beekprikken waren niet moeilijk te vinden. Op een grindbankje in de beek waren een stuk of tien dieren bezig te paaien. De dieren houden zich met hun zuigsnuit vast aan de kleine steentjes om op hun plek te blijven in de stroming. De mannetjes grijpen zich vast op de vrouwtjes. Soms is het gewicht te veel voor de kiezel en spoelen beide vissen weg. Om een geschikte paaiplaats te maken wordt er door de mannetjes ook met steentjes gesleept.

Een groepje paaiende beekprikken
Goed vasthouden met de zuigsnuit aan de kiezel om niet met de stroming af te drijven
Door de rimpels in het water en het gebrek aan onderwaterapparatuur zitten er wat vervormingen in de meeste foto’s, zoals hier overduidelijk te zien is…

Een heus gevecht om de vrouwtjes begint

Een single languit op de bodem

Het is heel bijzonder om vissen zo mooi te zien, vaak schieten deze weg als er een gestalte boven de beek verschijnt of je ziet ze in minder helder water helemaal niet. Deze waren prachtig!

Behalve foto’s heb ik hier ook filmbeelden van gemaakt:

Na het uitstapje zijn we doorgereden naar de IJssel bij Deventer om naar het hoge water te kijken. Veel bijzonders zagen we hier niet, maar wel wat brandganzen en ooievaars van dichtbij.

Brandganzen op de zomerdijk

Een ooievaar in aantocht bij het nest

Het nest door de bomen heen

3 Reacties op “Beekprik op de Veluwe”

  1. maandagmorgen, na de corona somberheid, zie ik het licht van jouw observaties in een heldere Veluwse beek. gelukzalige waarnemingen ook met zwijnen en ooievaar. licht in de huidige duisternis.
    prachtig en dus bedankt. de hemel is onder ons.
    frede, 80 en iets minder mobiel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: