Op het moment is er in Nederland een gigantische invasie met een aantal Zuid-Europese en zelfs Afrikaanse libellensoorten aan de gang. Tegelijk met grote aantallen distelvlinders zijn er ook veel zwervende heidelibellen in Nederland, allemaal deze voorzomer uit Zuid-Europa komen vliegen.

Daarnaast is op het moment de grootste influx van zadellibellen aan de gang. Dit is een zeer zeldzame keizerlibel die eens in de paar jaar af en toe gevonden wordt in Nederland. Hij plant zich voort in Afrika, soms in Zuid-Europa. In Nederland is dat tot nu toe nog nooit gelukt, maar daar komt dit jaar misschien verandering in. Ze zijn namelijk in grote getale naar Nederland gekomen, en in de afgelopen weken zijn er honderden exemplaren waargenomen! Waar dat tot nu toe nooit meer dan enkele exemplaren per gebied waren en vaak niet meer dan drie locaties tegelijk, zijn ze van begin juni tot moment van schrijven al in 81 (!) verschillende 5×5 km-hokken gezien. In 2018 was al tot nu toe de grootste influx, met 23 verschillende 5×5 km-hokken.
Uniek is dat ze nu al in juni aangekomen zijn. Vaak is het namelijk de tweede generatie die in oktober gaat zwerven en in Nederland opduikt. Vervolgens wordt het winter en gaan ze dood omdat het te koud is. Ook larven in het water kunnen de Nederlandse winters niet overleven. Doordat er nu in sommige gebieden tot enkele tientallen zadellibellen verblijven zijn er al veel eitjes gelegd, waar in september dit jaar een tweede generatie uit kan sluipen. De larven van de zadellibellen ontwikkelen zich heel snel. Nu goed opletten dus, maar dan al helemaal. Wie weet zien we de eerste zadellibellen uit Nederlandse wateren kruipen!
Zelf heb ik ook niet stilgezeten natuurlijk. Omdat de zadellibellen haast overal opduiken ben ik al drie keer bij de Strang onderlangs de Wageningse Berg gaan zoeken in de hoop er eentje te vinden. En de derde keer was het raak!
Hoppaaaa!! Ik kwam hier al twee keer voor de zelfontdek, en bij de 3e poging is het raak! Hij kwam fraai en rustig langszeilen, dichtbij met het licht mee. Ongeveer 1 meter hoogte en één meter uit de oeverbegroeiing. Zandkleurige Anax (keizerlibel, red.), bruine ogen en blauw zadel op de bovenkant van segment 2, de zijkant niet (onderscheid A. parthenope (zuidelijke keizerlibel, red.)). Compleet gemaakt door de bruingetinte vleugels. Eenmaal mij voorbij maakte hij een versnelling over het land waarop ik hem over het dijkje kwijtraakte. Wederom moet ik het met een beschrijving doen, maar dit keer wel een heel veel mooiere waarneming dan de vorige flitswaarnemingen van oktober 2018 en vorige week.
Geen foto dus, maar wel een fantastische ervaring!



Afgelopen donderdag heb ik nog een poging gedaan een nieuwe locatie voor de zadellibel te ontdekken. Na school ben ik met Sanna naar Heidestein bij Zeist gegaan. Daar zijn ze eerdere jaren ook opgedoken, dus wie weet. Helaas geen zadellibel gevonden, maar wel anderszins van de libelleninvasie kunnen genieten: tot mijn verrassing zaten er een stuk of twintig zwervende heidelibellen. Prachtige uitgekleurde mannetjes die uiteíndelijk ook wel voor de lens wilden blijven zitten. Ze waren erg vliegerig. Het koste wat moeite maar dan heb je ook wat.







De foto van de zadellibel moet ik dus helaas nog steeds schuldig blijven. Dit weekend weer een kans!