Voorjaar in het Binnenveld (deel 1)

Vandaag heb ik voor een schoolopdracht naar het baltsen van kieviten gekeken in het Binnenveld bij Wageningen, helemaal geen straf!

Kievit, man
Kievit, man
Kievit, man

Toen ik gezien en gefilmd had wat ik wilde zien, het duikelen achter elkaar en kraaien aan ging ik vanaf de veensteeg door naar de Bennekomse Hooilanden. Ik was er al een tijd niet meer geweest en benieuwd wat ik er zou aantreffen, zeker na de recente graafwerkzaamheden voor het project Binnenveldse Hooilanden.

Graspieper
Graspieper tussen de pinkster- en paardenbloemen

Het meeste was nog zoals het was, op een flink afgegraven stuk na. Om nog een paar kieviten te fotograferen stapte van mijn fiets en zette een paar stappen. Tot mijn grote verbazing zag ik rechts van de weg op een meter of tien afstand een paartje grutto’s zitten. Ik had ze tijdens het afstappen helemaal niet gezien! Tot mijn nog grotere verbazing gingen ze er niet vandoor toen ik in de berm ging liggen om foto’s te maken; ze werkten erg leuk mee!

Grutto
“Had je wat?”
“Ff poetsen”

“Ff krabben”

Te voet ging ik een stukje verder. Naast een kale akker, wederom om kieviten te fotograferen, ging ik liggen.

Kievit, man
Kievit, man

Na een tijdje zag ik vanaf een grote afstand een tureluur langs de slootkant in mijn richting lopen. Hij zette er flink de pas in en een paar minuten later zat hij op slechts een meter of vier voor me.

Tureluur
De maartsevliegen, ruw opgejaagd, vliegen hem om de oren
Kopportretje

Toen ik scherpstellend op de tureluur in de zoeker keek zag ik daarachter iets bewegen. Ik stelde scherp op de beweging: twee kleine plevieren liepen een paar meter achter de tureluur! Ook zij waren ongemerkt dichterbij gekomen. Doordat zij al iets verder weg zaten en de lucht gigantisch trilde zijn die foto’s duidelijk een stuk minder mooi geworden.

Twee kleine plevieren
“Hmmm een lekkere insectenlarve”
“Ieuw, hij beweegt! Weg ermee!”

Toen ik een stukje verderop ook nog van dichtbij een tapuit zag zitten was de dag bijna compleet, behalve dat alle andere dingen mij van de kieviten hadden afgeleid. Op het allerlaatst kon ik nog wat extra plaatjes van kieviten schieten, inclusief de twee eerste kuikens.

Tapuit, man
Kievit vrouw met kuikens
Mannetje kievit met een trotse kuif
Kievit, man
Kievit, man

8 Reacties op “Voorjaar in het Binnenveld (deel 1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: