Kleine watersalamanders gaan op weg

Nu het weer warmer wordt komen ook de amfibieën weer uit de overwinteringsplaats. Ergens onder een boomstam of in een holletje hebben ze zich een paar maanden stilgehouden, maar nu is er dan ook geen houden meer aan. Ze gaan op weg. Op weg naar het water! Onderweg komen ze een weg vol gevaren tegen. Roofdieren, maar vooral: de mens. Met lompe auto’s, brommers en fietsers maken ze van een stuk asfalt een ondoordringbare barrière voor deze kleine diertjes.

Net als eerdere jaren ga ik zo vaak mogelijk ’s avonds de rijnsteeg in Wageningen op en neer. Zoveel mogelijk amfibieën raap ik op en zet ze naast het fietspad weer neer. Zo vroeg in het jaar zijn er bijna alleen nog salamanders, later komen ook de kikkers en padden nog. De kleine salamanders vallen niet op. Met de fiets zijn ze bijna niet te ontwijken, en zelfs lopend heb je eigenlijk een zaklamp nodig om ze te ontdekken. Dat maakt ze kwetsbaar, en dus is het belangrijk om ze te beschermen tegen het verkeer.

Kleine watersalamander, man
Kleine watersalamanderman op het fietspad

Niet alleen hier trekken de amfibieën massaal over de weg, bijna overal in Nederland is het oppassen geblazen in deze tijd. Dus let op als je ’s avonds op pad bent, je bent niet de enige die op pad is!

Deze salamander had een rare knobbel op zijn zij. Het hoort vast bij de een of andere aandoening. Als je weet wat het is, zeg het maar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: