NJN Muizenkamp Haarzuilens

Dit weekend ben ik mee geweest met een muizenkamp van de NJN in een voedselbos (in wording) bij Haarzuilens. Met 80 lifetraps hebben we de muizen in het voedselbos geïnventariseerd, wat de NJN al een heel aantal jaar op dezelfde manier elk jaar gedaan heeft. Gevangen muizen werden gemerkt door een klein stukje vacht weg te knippen, zodat we een terugvangst konden herkennen. De soortenrijkdom lijkt er helaas om de één of andere vage manier af te nemen, maar de hoeveelheid bosmuizen groeit enorm. Toen we de nestkasten gingen controleren bleek er zelfs een heel nest bosmuizen in de steenuilenkast te zitten. Het voedsel zit dus al klaar voor als de uilen komen! Van de muizen zelf heb ik geen foto’s, ze werden met de hand uit de vallen gehaald en daarna bleven ze natuurlijk niet op de grond zitten wachten voor een foto.

Naast de muizenvallen controleren (vooral bosmuizen, soms rosse woelmuizen en één dwergmuis tijdens het hele kamp) zijn we op zaterdag op excursie geweest rondom de Haarrijnse Plas bij Vleuten. In een ingang naar de Liesveldsewetering, een kanaaltje, hing een parelduiker rond. Deze zeevogel liet zich prachtig zien, met prachtig licht voor een rietkraag. Op de rest van de plas zaten verspreid enkele geoorde futen en vooral heel veel smienten.

De parelduiker

De parelduiker lijkt haast in het goud te zwemmen door het licht en de vage weerspiegeling van de rietkraag

De nek verdwijnt soms onder water doordat hij zo diep in het water ligt. Als je dan een close-up schiet lijkt het net alsof hij alleen zijn kop boven het water uit steekt.
Een meerkoet heeft een klein kreeftje gevangen

Geoorde fuut, in winterkleed
Grote canadese ganzen met halsringen

Op zondagochtend hebben we geholpen met wat beheer in het voedselbos. Eerst hebben we de nestkastjes gecontroleerd, om te zien of er vogels hadden gebroed vorig jaar. In enkele nestkastjes was zelfs al nestbouw van dit jaar te zien, het voorjaar is vroeg! Daarna hebben we met takken, houtsnippers en paardenmest een broedhoop voor ringslangen gebouwd. Tot slot hebben we de elzen in één van de vele rijen langs de randen van het gebied geknot. Een leuk klusje met geklim en geklauter en een zaag in je hand.

Rondrennende hazen in het veld

De grootste klapper kwam een paar minuten voor we aan het einde van het kamp het terrein wilden verlaten. Er landde een vlinder tegen de muur van het gebouw: een grote vos!! Een zeer zeldzame vlinder die net als vorig voorjaar ook nu weer op allerlei plekken opduikt. Opletten overal dus! Helaas was hij te snel weer weg voor een foto.

Een zeer geslaagd kamp, ik heb me enorm vermaakt!

Krokussen waren er volop in het dorp van Haarzuilens

Een blinde bij. Ook werden er honingbijen en meerdere soorten hommels aangetrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: